Până când poți solicita un certificat pentru drept de vot dacă în ziua alegerilor nu te vei afla în localitatea unde ai reședința

Alegeri prezidentiale referendum poze
Foto:#diez

Turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 se va desfășura pe 3 noiembrie. Dacă în ziua respectivă nu te vei afla în localitatea unde ai domiciliul sau reședința, să știi că poți vota într-o oricare altă secție din țară. Pentru asta însă e necesar să soliciți un certificat care să-ți permită exercitarea dreptului de vot la oricare secție din țară. Certificatul eliberat pentru turul I nu mai este valabil.

Certificatul pentru drept de vot se eliberează până pe 2 noiembrie inclusiv, de către biroul electoral al secției de votare unde ești arondat(ă) conform domiciliului sau reședinței.

Sunt patru modalități pentru verificarea online a datelor înscrise în listele electorale:

# pagina oficială a CEC www.cec.md. Accesează  butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor”. Introdu IDNP-ul și treci o verificarea antirobot. Alegătorul poate afla la ce secție de votare este arondat și care este numărul său de ordine din lista electorală);

# pe pagina verifica.cec.md accesează butonul „Află unde să votezi”, selectează localitatea și adresa, se poate afla care este secția de votare care deservește această locație;

# pe pagina CEC www.cec.md accesează rubrica „Verifică lista electorală” și selectează localitatea și secția de votare, poate fi descărcat fișierul PDF al listei electorale, în format restrâns, pentru secția respectivă, care conține numele, prenumele și anul de naștere al alegătorilor;
# pe pagina CEC www.cec.md accesează „Harta circumscripțiilor electorale”. Se va deschide harta geospațială a secțiilor de votare, iar cu un click pe secția de votare poate fi vizualizată informația ce conține datele de contact a secției de votare și linkul la fișierul PDF cu lista alegătorilor din secția respectivă.


Pe 20 octombrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri prezidențiale și referendum republican constituțional. Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu s-a clasat pe primul loc pentru alegerile prezidențiale, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, iar la referendum majoritatea cetățenilor a optat pentru răspunsul „DA”.

Având în vedere că niciun candidat la prezidențiale nu a acumulat 50 % + 1 din voturi, pe 3 noiembrie se va desfășura turul II. Vezi aici mai multe detalii, inclusiv despre cei doi contracandidați.

Totodată, în acest livetext poți urmări cum s-a desfășurat ziua alegerilor prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente