(foto) Cum a fost reprezentată „patria-mamă” în unul dintre panourile mozaice create în perioada sovietică

mozaic

În sectorul Buiucani al capitalei, la intersecția străzilor Vasile Lupu și Vissarion Belinski este amplasat un panou mozaic creat încă în perioada sovietică. Lucrarea decorează peretele lateral al clădirii unde își are sediul Compania Națională de Asigurări în Medicină, scrie ru.diez.md.

Nu am găsit informații precise despre autorul lucrării, însă în unele surse este menționat numele pictorului moldovean Victor Tretiacenco. Nici despre materialul folosit nu se știe prea multe, dar, având în vedere aspectul mozaicului, ar fi vorba despre smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Acesta era preferat de maeștrii sovietici pentru luminozitatea sa și rezistența la diferite condiții de mediu.

În centrul mozaicului se află o femeie, cel mai probabil, autorul așa și-a dorit să reprezinte „patria-mamă”. Mai jos pot fi observați doi tineri care lucrează la o masă, iar deasupra lor – un acoperiș. De asemenea, în întreaga lucrare se văd focare de lumină și figuri umane. Culorile predominante sunt roșu, galben și albastru.

Totodată, panoul include și o inscripție. Trecerea timpului a cauzat ștergerea parțială a acesteia, însă din literele și cuvintele care au rămas lizibile am dedus fraza „Comunismul este puterea sovietică plus electrificarea întregii țări”.

De ce mozaicurile erau atât de populare în URSS

Panourile mozaice sunt create din materiale durabile și sunt rezistente la orice condiții de mediu, constituind o formă de artă durabilă. Datorită acestui fapt, autoritățile sovietice foloseau mozaicurile ca mijloc de propagandă vizuală, subliniind valorile și idealurile vieții din URSS și ale comunismului.

Majoritatea lucrărilor reprezentau scene legate de muncă, colectivism, industrializare, eroism al muncitorilor și țăranilor, precum și realizări spațiale și științifice.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente