Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024

alegeri
Foto:#diez

Pe 20 octombrie 2024, toți cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorul președinte al țării. Acesta va fi ales pentru un mandat de patru ani, timp în care își va exercita atribuțiile stipulate în Constituția Republicii Moldova. În acest an, în cursa electorală s-au înregistrat 11 candidați. Cine sunt aceștia, actele de care ai nevoie pentru a vota sau cum găsești secția de votare la care trebuie să te prezinți – despre toate acestea urmează să-ți spunem în acest material.

În data de 24 septembrie curent, Comisia Electorală Centrală a aprobat lista finală a politicienilor eligibili pentru a candida la funcție de președinte/președintă al/a Republicii Moldova.

Numele și prenumele candidaților, entitatea care i-a desemnat și ordinea în care vor apărea în buletinele de vot sunt următoarele:
1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
8. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
9. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.
11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni;

Fiecare candidat și-a anunțat deja programul electoral, cu diverse promisiuni în cazul în care va fi ales în funcția de președinte. În acest articol, poți vedea ce promisiuni au făcut politicienii pentru tineri dacă se vor afla în fruntea statului. 

Cum găsești secția de votare și actele de care ai nevoie

Pentru a vota la prezidențialele din 20 octombrie, va trebui să prezinți operatorului biroului electoral unul dintre următoarele acte de identitate:
# buletinul de identitate al cetățeanului;
# buletinul de identitate provizoriu;
# pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

Pentru scrutinul din această toamnă, Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 2 221 de secții de votare pentru cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare. Înainte de ziua alegerilor este recomandat să verifici corectitudinea întocmirii listelor electorale. O poți face pe pagina verifica.cec.md. Aici vei obține informații despre inițialele tale, secția de votare la care ești arondat, numărul secției de votare, adresa acesteia, numărul de telefon și numărul tău în listele electorale. Dacă nu dorești să introduci datele personale, mai există o opțiune care te poate ajuta să găsești informația despre secția de votare. Tot ce trebuie să faci este să accesezi aceeași pagină, dar de această dată să optezi pentru „Află unde să votezi”.

Dacă în ziua alegerilor te afli peste hotare, poți vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul statului în care locuiești. Pentru cetățenii moldoveni din diasporă vor fi deschise secții de votare în 37 de țări. În documentul de mai jos poți vedea statele, orașele și adresele secțiilor de votare.

Urna mobilă și cum poți vota în calitate de elev sau student

În cazul în care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poți veni în localul secției de votare, atunci există opțiunea de a solicita biroului electoral votarea cu urna mobilă. Cererile trebuie depuse în scris până pe 19 octombrie, la ora 14.00. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.

Dacă ești student sau elev, poți vota în localitatea în care îți faci studiile, chiar dacă nu ai reședința acolo. Pentru aceasta, ai nevoie de unul dintre actele menționate mai sus și carnetul de student/elev. În cazul în care vrei să votezi în altă localitate decât cea în care ai reședința, trebuie să mergi, înainte de alegeri, în localitatea unde ai domiciliul sau reședința temporară. În baza actului de identitate, ți se eliberează un certificat cu drept de vot. Cu acesta poți vota la orice secție din țară.

Tradițional, toate secțiile de votare activează de la 7.0 până la 21.00, fără pauză de masă. De asemenea, poți să-ți exprimi votul dacă te afli în secția de votare după ora 21.00.

Odată ajuns la secția de votare, vei primi două buletine de vot – unul pentru alegerile prezidențiale și unul pentru referendum. Buletinul pentru alegerea președintelui va fi de culoare gri afumat.

Votul prin corespondență

În premieră pentru Republica Moldova, la scrutinul curent este implementat și votul prin corespondență în șase țări: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru a putea vota prin corespondență, cetățenii moldoveni s-au înscris până pe 6 septembrie.

În cadrul votului prin corespondență, cetățenii au primit un plic personalizat cu trei buletine de vot pentru:
# referendumul republican constituțional;
# alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, turul I și turul II.

Plicurile cu toate materialele necesare sunt expediate cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Acestea au ajuns în țară joi, 17 octombrie la ora 18.00.

37 500 de lei te va costa vânzarea votului

Este important să reții că fiecare persoană votează individual. În cabina de vot vei intra singur. Prezența a două sau a mai multor persoane concomitent este interzisă. Dacă ești martorul unei fraude electorale, vei sesiza neapărat membrii biroului electoral. De asemenea, trebuie să cunoști că este interzis să-ți vinzi votul pentru o sumă anumită de bani. Potrivit Codului contravențional, vânzarea votului poate fi pedepsită cu amendă de până la 37 500 de lei.

Alegerile prezidențiale se consideră valabile dacă după închiderea tuturor secțiilor de votare la scrutin au participat mai mult de o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cu alte cuvinte, pentru validarea alegerilor este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte nu mai puțin de 33,33 % dintre cetățenii cu drept de vot.

După procesarea tuturor proceselor-verbale, candidatul care a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri este declarat câștigător. În cazul în care niciunul dintre candidați nu va întruni această majoritate, vom merge peste două săptămâni la al doilea tur de scrutin. La acesta vor participa primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur. Ulterior, candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi este declarat câștigător. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova s-au desfășurat pe 15 noiembrie 2020. În urma celui de-al doilea tur, Maia Sandu a devenit șefa statului, cu 57,75 % din voturi. Contracandidatul acesteia, Igor Dodon, a acumulat 42,25 % din sufragii.

Amintim că în paralel cu desfășurarea alegerilor prezidențiale va avea loc referendumul republican constituțional în vederea modificării Constituției cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. 

În acest material analizăm miturile despre UE care există în societatea moldovenească. Totodată, în acest material îți explicăm cum funcționează legislația UE și ce rol ar avea Moldova în luarea deciziilor dacă aderă la uniune, iar în acest articol vei înțelege de ce NATO nu este egal cu UE și care este relația Moldovei cu această organizație. Dacă te-ai gândit vreodată că vom renunțat la leu și vom trece la euro, citește acest material.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente