Expoziție controversată la Muzeul de Istorie. Unele imagini incită la ură față de poporul palestinian

Untitled design – 2024-10-16T164354.484
Foto:Facebook/Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova

Mai multe imagini care ar incita la ură au fost expuse în cadrul unei expoziții de la Muzeul de Istorie a Moldovei. Desenele, care ar ataca imaginea poporului palestinian, apar pe gardul muzeului și conțin inclusiv sigla unor instituții de stat. Pe de altă parte, organizatorii afirmă că imaginile au fost realizate de copii și sunt „o poveste despre traumă, artă și vindecare”.

Notă: în seara zilei de 16 octombrie, în timp ce ne pregăteam să publicăm articolul, am aflat că expoziția a fost retrasă de pe gardul Muzeului de Istorie. Menționăm că ea urma să fie deschisă până pe 20 octombrie 2024.

Expoziția, întitulată „Și au văzut voci…”, a fost organizată de Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, împreună cu Muzeul de Istorie a Moldovei, dar și alte organizații. În cadrul ei au fost expuse 30 de desene realizate de copiii evacuați din Ashkelon, Israel, în urma bombardamentelor din 7 octombrie 2023.

După apariția expoziției, tânărul activist Mohammad Alkasem, persoană cu origini inclusiv palestiniene, a menționat într-o postare pe Facebook că unele imagini afișate pe gardul muzeului „incită la ură, dezumanizează un popor întreg și transmit mesaje ce sunt îndepărtate de la a fi numite pașnice”.

Mohammad face trimitere la o serie de desene în care drapelul palestinian apare în diferite ipostaze negative, spre exemplu acesta este tăiat sau acoperit cu excremente. De asemenea, un desen întitulat „Boom“ conține descrierea „Indiferent ce se va întâmpla, Israel va câștiga“.

Un alt desen, întitulat „Raiul și iadul”, ar face referire la faptul că israelienii pleacă în rai, iar palestinienii ard în iad.

„Eu nu înțeleg de ce se face atâta panică”

Reprezentanții Muzeului de Istorie a Moldovei ne-au spus că expoziția nu incită la ură și reprezintă „un discurs pentru pace”.

Din câte am înțeles de la cei de la Muzeul de Istorie a Evreilor, totul a fost făcut împreună cu psihologii. […] Copiii, împreună cu psihologii, au încercat să treacă de traumele acestea. A fost un fel de terapie.

Reprezentanta Muzeului de Istorie a Moldovei

Pentru mai multe detalii, reprezentanții muzeului ne-au redirecționat către Muzeul de Istorie a Evreilor. Elena Cojocar, care a confirmat faptul că este responsabilă de expoziție, ne-a spus că urmează să primim un răspuns oficial de la directoarea muzeului, care acum se află în deplasare.

De asemenea, ea a mai menționat că „panica” din jurul acestui subiect n-ar avea motive temeinice.

Este o expoziție foarte calmă care arată doar desenele unor copii. Eu nu înțeleg de ce se face atâta panică din cauza unui om care vrea să câștige rating. Care, el, nu are nicio valoare pe lângă muzeu, pe lângă minister și pe lângă alte instituții politice și etnice. […] Instituțiile peste tot au specificat că este o expoziție pașnică.

Elena Cojocar

Am solicitat opinia lui Mohammad Alkasem în legătură cu acuzațiile care i s-au adus.

Eu nu sunt o instituție publică pentru a-mi mări ratingul. Fiind vizat, fiindcă sunt pe jumătate palestinian, am simțit că este de datoria mea în calitate de activist civic să semnalez acest caz. Acesta și a fost motivul pentru care m-am expus.

Mohammad Alkasem

Am contactat reprezentanții Ministerului Culturii în legătură cu acest subiect. Autoritățile ne-au spus că „nu există o procedură de aprobare a evenimentelor organizate de instituțiile în care ministerul are calitate de fondator”.

„Am acordat o atenție deosebită ca textele care însoțesc expoziția să fie cât se poate de neutre”

În după amiaza acestei zile, reprezentanții Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova au făcut o postare publică în care i-au mulțumit lui Mohammad Alkasem pentru feedback. Muzeul a adăugat că nu a avut intenția să ofenseze sau să incite la ură.

Conținutul expoziției a fost oferit de partenerii israelieni, iar noi, traducând etichetajul ei, am acordat o atenție deosebită ca textele care însoțesc expoziția să fie cât se poate de neutre. […] Ne întristează sincer dacă, în ciuda eforturilor noastre, unele lucrări au fost interpretate într-un mod diferit.

Muzeul de Istorie a Evreilor

De asemenea, în mesajul postat, reprezentanții muzeului spun că pe viitor vor lua măsuri suplimentare pentru a preveni orice interpretare greșită.

Drept răspuns, Mohammad Alkasem a solicitat muzeului să elimine imaginile și să revină cu scuze publice. Acesta a menționat că vina pentru expunerea desenelor care ar incita la ură nu o poartă copiii care le-au realizat, dar persoanele care au admis publicarea imaginilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente