Jules Bigot – aventurierul care a parcurs 3 400 km pe bicicletă de la Chișinău la Bruxelles

Jules Bigot
Foto:Sursă: Jules Bigot/arhivă personală

În vara anului 2024, Jules Bigot, un tânăr ambasador european din Franța, care a locuit un an în Moldova în cadrul unui stagiu, a decis să pornească într-o aventură neobișnuită: o călătorie de 28 de zile pe bicicletă din Chișinău până la Bruxelles, inima Uniunii Europene. Cu un trecut bogat în activități de promovare a integrării europene și experiențe profesionale la Ambasada Franței la Chișinău și Institutul Republican Internațional, Jules a continuat să exploreze Europa nu doar ca teritoriu, ci și ca simbol al unității și diversității culturale.

Jules Bigot a decis să plece într-o călătorie pe bicicletă de la Chișinău la Bruxelles din dorința de a reflecta asupra anului său petrecut în Republica Moldova. „A fost un an plin de experiențe minunate, am întâlnit oameni care mi-au devenit prieteni și am avut parte de momente care m-au schimbat profund. Nu-mi puteam imagina să părăsesc Moldova pur și simplu, luând un avion și, în câteva ore, să mă întorc la viața mea de dinainte.” Călătoria cu bicicleta i-a oferit oportunitatea de a reflecta și de a închide acest capitol în mod simbolic, legând Moldova, o țară aflată la poarta Europei, de inima Uniunii Europene – Bruxelles.

Sursă: Jules Bigot/arhivă personală

Experiențele trăite în Chișinău au avut un impact profund asupra deciziei sale. Moldova l-a impresionat prin spiritul său proeuropean și prin aspirațiile sale europene. „Eu sunt foarte proeuropean și, fiind la Chișinău, am simțit că acest sentiment este împărtășit acolo de mulți. Așa că am văzut această călătorie ca pe un gest simbolic. A fost totuși și o modalitate de a reflecta asupra ce înseamnă să fii european, după un an trăit în Moldova.”

Trecerea granițelor pe bicicletă nu a fost o problemă pentru acesta. A trecut prin vame la fel ca un autoturism, prezentând pașaportul, iar agenții vamali i-au permis rapid accesul. „După ce am intrat în România și apoi în Ungaria, restul călătoriei s-a desfășurat în spațiul Schengen, așa că nu au mai fost controale la frontieră.”

Sursă: Jules Bigot/arhivă personală

Însăși scopul călătoriei sale a fost acela de a sublinia unitatea europeană. „Mesajul principal a fost acela că, indiferent dacă suntem în interiorul sau în afara Uniunii Europene, suntem cu toții europeni.” Interacțiunile pe care le-a avut cu oamenii și locurile istorice vizitate i-au consolidat convingerea că Europa este legată printr-o istorie comună, fie că vorbim despre momentele tragice, precum Holocaustul, sau cele de bucurie, precum revoluțiile împotriva regimurilor socialiste.

Pregătirile și provocările din timpul călătoriei

Jules nu s-a pregătit în mod special pentru călătoria de 28 de zile. Era deja un ciclist experimentat, având în vedere că folosea zilnic bicicleta pentru a se deplasa la muncă și pentru a explora zona rurală în weekenduri. „Corpul s-a obișnuit treptat cu distanțele, iar din punct de vedere mental, am fost ajutat de faptul că am avut un obiectiv clar. Am împărțit mental călătoria în săptămâni, ceea ce a făcut totul mult mai ușor de gestionat.”

În timpul călătoriei, a întâmpinat câteva provocări, printre care o întâlnire cu urșii în munții României și câteva probleme mecanice. Totuși, nu a existat niciun moment în care s-a gândit să renunțe. Pentru el călătoria era prea importantă și era dispus să-și ia mai mult timp dacă era necesar pentru a o duce până la capăt.

Sursă: Jules Bigot/arhivă personală

Cu toate acestea însă, la plecarea din Chișinău, Jules avea doar o idee generală despre traseu. „Nu am planificat fiecare zi în detaliu. În fiecare săptămână, la sfârșitul zilei, îmi planificam săptămâna următoare. Opririle importante au fost în locuri simbolice din Europa, cum ar fi Cluj-Napoca, Tokaj, Auschwitz sau Maastricht.”

Experiențele culturale și personale

Una dintre cele mai memorabile întâlniri ale sale a fost cu un ciclist ceh într-un mic sat din Cehia. „Deși nu aveam o limbă comună, am reușit să ne înțelegem și m-a invitat la el acasă să urmărim împreună Jocurile Olimpice.” Astfel de interacțiuni au subliniat esența călătoriei sale: conexiunea umană.

Călătoria i-a mai oferit și ocazia de a interacționa cu oameni din diferite țări și culturi din Europa. Bigot a realizat că, în ciuda diferențelor naționale, europenii împărtășesc multe lucruri comune. „A fost o confirmare a faptului că suntem mai uniți decât ne dăm seama.”

Acesta și-a documentat călătoria prin fotografii și a ținut un jurnal zilnic în care și-a notat reflecțiile și experiențele. „Plănuiesc să scriu un text mai lung despre această experiență, care să combine aventura ciclismului cu reflecțiile mele asupra valorilor Uniunii Europene.

„Am apreciat cât de important este schimbul cultural și cât de mult putem învăța unii de la alții”

În timpul călătoriei, Jules Bigot a învățat să își gestioneze mai bine gândurile și emoțiile. A realizat că poate face față provocărilor atât fizic, cât și mental, iar această experiență l-a ajutat să crească personal și să reflecteze asupra identității sale europene.

„Călătoria aceasta mi-a confirmat faptul că bicicleta este cel mai bun mod de a explora o țară. Este o modalitate mai lentă, care îți permite să vezi și să simți locurile prin care treci. Am apreciat cât de important este schimbul cultural și cât de mult putem învăța unii de la alții.”

Bigot încurajează pe toți cei care doresc să facă o astfel de călătorie să își urmeze visul. „Poate nu e nevoie să înceapă cu un traseu atât de lung, dar în Moldova sunt multe locuri frumoase care merită explorate pe bicicletă!”

Jules a avut ocazia să exploreze și Moldova pe bicicletă, vizitând locuri precum Cahul, Orheiul Vechi și Nisporeni. „Peisajele sunt splendide, iar ospitalitatea oamenilor m-a impresionat. Cu toate acestea, am întâlnit și provocări, cum ar fi câinii vagabonzi care urmăresc bicicliștii.”

Sursă: Jules Bigot/arhivă personală

Autor: Cristian Bacinschi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente