Trei cercetători au câștigat Premiul Nobel pentru Economie după ce au explicat de ce unele țări sunt mai bogate ca altele

Nobel economie
Foto:Facebook/Nobel Prize

În acest an, Premiul Nobel pentru Științe Economice le-a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson „pentru înțelegerea diferențelor de prosperitate între națiuni”.

Potrivit Academiei Regale Suedeze de Științe, cercetătorii au demonstrat importanța instituțiilor societale pentru prosperitatea unei țări. Societățile cu un stat de drept slab și instituțiile care exploatează populația nu generează creștere sau schimbare în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce.

Academia Regală Suedeză

Premiul în domeniul Fiziologiei și Medicinei a fost acordat biologilor americani Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-urilor. În domeniul fizicii, premiul a fost acordat lui John Hopfield și Geoffrey Hinton pentru cercetări fundamentale în rețele neuronale. La chimie, premiul a fost acordat lui David Baker, Demis Hassabis și John Jumper. Hassabis și Jumper, care sunt creatorii programului AlphaFold2, au primit premiul pentru „predicția structurii tridimensionale a proteinelor”, iar Baker – pentru „designul computerizat al proteinelor”.

Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.

Fiecare premiu Nobel include o recompensă financiară de 11 milioane coroane suedeze, ceea ce, la cursul actual, reprezintă puțin peste un milion de dolari americani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente