Noroc! Mă numesc *David și sunt cetățean al Republicii Moldova. Pe 20 octombrie împlinesc 18 ani, deci voi putea merge pentru prima oară la vot. Dacă și tu votezi pentru prima dată, în acest articol îți voi povesti cum se va desfășura acest proces.
Eu m-am născut și locuiesc în orașul Bălți, deci voi vota la o secție de votare din apropierea casei mele, nu la oricare vreau eu. Ea poate fi identificată cu ajutorul portalului verifica.cec.md. Dacă eram student, puteam să votez la oricare secție din localitatea în care învăț cu ajutorul carnetului de student.
Pe 20 octombrie voi putea să merg la vot de la ora 7.0 dimineață până la 21.00 seara. Înainte să ies din casă, mă voi asigura că am cu mine buletinul de identitate, fie pașaportul. De asemenea, pot vota și cu buletinul de identitate provizoriu.
Ajuns la secția de votare, voi prezenta actul meu de identitate unui operator. El mă va înregistra într-o bază de date specială pentru a nu admite participarea multiplă la vot. De asemenea, această bază de date îmi oferă posibilitatea să văd în timp real care este prezența la vot.
După înregistrarea prezenței, mă voi apropia de un membru al biroului electoral. Urmează să mă semnez în lista electorală și să primesc două buletine de vot, unul pentru a participa la referendum, altul pentru a participa la alegerile prezidențiale.
Cu buletinele voi pleca singur într-o cabină de vot. Acolo voi găsi o ștampilă și o voi aplica în cercul din dreptul opțiunii mele de vot. Totuși, înainte să o aplic, voi citi cu atenție buletinul de vot.
Dacă, din greșeală, voi completa greșit buletinul, biroul electoral al secției de votare îmi va elibera, o singură dată, un nou buletin de vot. Acest lucru îl pot solicita de la cineva dintre membrii biroului.
„Votul” cu pixul sau aplicarea ștampilei în mai multe cercuri din buletin îmi va anula votul. De asemenea, este interzis să fac fotografii buletinului de vot. Dacă cineva îmi va propune să îmi cumpere votul, voi refuza și voi raporta cazul la poliție. Vânzarea votului poate fi pedepsită cu amendă de până la 37 500 de lei.
După ce am votat, pliez buletinele și le introduc în urna de vot. Apoi ies din secția de votare și să plec acasă mândru că am contribuit la dezvoltarea viitorului Republicii Moldova.
David este un personaj fictiv, selectat în baza în baza celor mai populare nume din anul 2023.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024.”, susținut de DUF – the Danish Youth Council și IMS – International Media Support, și implementat de CNTM – Consiliul Național al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Silba – Initiative for Dialogue and Democracy și Diez.md.