31 000 de pensionari din Moldova vor beneficia de o plată unică. Care e suma și pentru ce merite este oferită

batrani telefon
Foto: pixabay.com

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță lansarea unui nou program de sprijin pentru pensionarii din Moldova. Potrivit hotărârii cabinetului de miniștri, 31 000 de pensionari vor beneficia de o plată unică în valoare de 2 300 de lei.

Potrivit informațiilor, această sumă va fi acordată pensionarilor care:
# la momentul pensionării au avut un stagiu minim de cotizare de 40 de ani;
# au în prezent o pensie mai mică de 3 300 de lei.

Conform datelor, un număr de 31 022 de pensionari îndeplinesc aceste criterii și vor primi acest sprijin financiar. Plata va fi realizată automat, astfel că beneficiarii nu vor fi nevoiți să se prezinte la Casa Națională de Asigurări Sociale sau să depună cereri ori documente justificative.

Suma va putea fi ridicată de la oficiile poștale din întreaga țară, începând cu primele zile ale lunii noiembrie. Pensionarii eligibili vor trebui să prezinte buletinul de identitate pentru a beneficia de această plată unică. De asemenea, toți pensionarii care primesc ajutorul vor fi informați prin notificări din partea Guvernului cu privire la modalitatea de ridicare a sumei și la persoanele de contact.

În prezent, în Republica Moldova, stagiul minim de cotizare este de 34 de ani. Acești 31 000 de pensionari au contribuit cu cel puțin șase ani peste acest stagiu, însă, având în vedere salariile mici din sectoarele în care au lucrat, au ajuns cu pensii minime sau sub 3 300 de lei. De aceea, această categorie a fost selectată pentru a beneficia de un sprijin suplimentar din partea Guvernului.

Anul trecut, Guvernul a implementat un program similar, prin care 56 000 de pensionari au primit o plată unică de 3 000 de lei. De la începutul anului 2021, pensia medie a crescut cu 90 % (de la 2 067 de lei la 3 926 de lei), iar pensia minimă a fost majorată cu 143 % (de la 1 143 de lei la 2 778 de lei în prezent), ambele depășind rata cumulativă a inflației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente