Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost câștigat de trei creatori ai programului AlphaFold2

nobel chimie
Foto: nobelprize.org

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat lui David Baker, Demis Hassabis și John Jumper. Hassabis și Jumper, care sunt creatorii programului AlphaFold2, au primit premiul pentru „predicția structurii tridimensionale a proteinelor”, iar Baker – pentru „designul computerizat al proteinelor”.

În acest an, Premiul Nobel pentru Chimie este dedicat proteinelor. David Baker a reușit să realizeze o performanță aproape imposibilă, construind tipuri complet noi de proteine. Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model de inteligență artificială pentru a rezolva o problemă de 50 de ani: predicția structurilor complexe ale proteinelor. Potrivit specialiștilor, aceste descoperiri au un potențial enorm.


Amintim că în 2023, laureații Premiului Nobel pentru Chimie au fost Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus și Alexei I. Ekimov. Aceștia au primit premiul „pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice”.

Anunțul laureaților Premiului Nobel a început luni, 7 octombrie. Premiul în domeniul Fiziologiei și Medicinei a fost acordat biologilor americani Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-urilor. În domeniul fizicii, premiul a fost acordat lui John Hopfield și Geoffrey Hinton pentru cercetări fundamentale în rețele neuronale.

Pe 10 octombrie vor fi anunțați laureații pentru literatură. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace va fi declarat pe 11 octombrie la Oslo, iar pe 14 octombrie se va afla cine a primit premiul pentru economie.

Fiecare premiu Nobel include o recompensă financiară de 11 milioane coroane suedeze, ceea ce, la cursul actual, reprezintă puțin peste un milion de dolari americani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente