Curând noaptea va deveni mai lungă. Când urmează să trecem la ora de iarnă în 2024

ceas,-oră_optimized
Foto:Unsplash/Yaniv Knobel

Ca în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie, Republica Moldova trece la ora de iarnă. Anul acesta, schimbarea va avea loc în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4.0 va deveni ora 3.0. Ultima duminică din octombrie va fi cea mai lungă zi a anului, fiindcă va avea 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă în Republica Moldova are loc anual, conform normelor europene. Guvernul este cel care decide asupra schimbării orei. Deși se discută de mult timp, la nivel european, despre renunțarea la această practică, până acum nu s-a ajuns la o decizie.

În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic și provoacă un puternic disconfort asupra marii majorități a populației. Totodată, cauzează perturbări ale transportului feroviar și aerian.

Ca rezultat al consultării publice organizate în anul 2018 de către Comisia Europeană pe acest subiect, 84 % dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, iar la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

De ce a apărut acest fenomen și dacă e de bine sau de rău schimbarea orei citește în acest articol. Da asemenea, în acest material găsești și câteva sfaturi care te vor ajuta să suporți mai bine trecerea la ora de iarnă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente