Facultatea de Drept a USM aniversează 65 de ani în serviciul jurisprudenței naționale

DSC06680

Personalități cu renume din domeniul jurisprudenței din țară și de peste hotare, s-au reunit astăzi la USM pentru a celebra prestigiul Facultății de Drept, care aniversează 65 de ani de activitate.

Cu această ocazie astăzi, a fost inaugurată Conferința științifică internațională „Realități și perspective ale învățământului juridic național, 65 de ani în serviciul jurisprudenței naționale”, la care iau parte peste 300 de participanți, inclusiv profesori universitari, cercetători științifici, membri ai sectorului public și guvernamental.

Forul științific urmărește să pună în evidență semnificația învățământului juridic pentru societate și, în special, impactul Facultății de Drept a USM – prima instituție de învățământ juridic din țară – asupra reformării gândirii juridice, constituirii unei societății bazate pe cunoaștere, promovării valorilor statului de drept, a democrației și justiției.

La inaugurarea Conferinței au participat: rectorul USM, prof.univ., dr., Igor Șarov; ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; secretara generală a Ministerului Educației și Cercetării, Nadejda Velișco; ambasadoarea Republicii Franceze în Republica Moldova, E.S., Dominique Waag; ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană (Bruxelles), E.S., Daniela Morari; ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S., Katarina Fried; ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, E.S., Corina Călugăru; coordonatoarea Rezidentă ONU Moldova, Yesim Oruc; coordonatore Parteneriate, Delegația Uniunii Europene în Moldova, Katerina Fatsea; reprezentanta Universității Paris 1 Panthéon Sorbon, dr. în drept, secretar general, Colegiul Juridic francoromân de studii europene (Franța),  Elena Pacea; decanul Facultății de Drept a USM, dr. hab., prof.univ., Serghei Brânza.

Printre invitații speciali ai evenimentului au fost: foștii președinți ai Republicii Moldova, Nicolae Timofti și Mihai Ghimpu; dr. în drept, prof. univ., DHC la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (România), Tudorel Toader; dr. în drept, prof. univ., DHC la Universitatea din București (România), Flavius-Antoniu Baias; decana Facultății de Drept și Științe sociale, Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (România), dr. în drept, conf. univ., Miruna Tudorașcu; decanul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea (România), dr. în drept, conf. univ., Cristian Dumitru Miheș; fostul președinte al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu și alți invitați.

Cei prezenți au subliniat importanța acestui For, în contextul parcursului european al Republicii Moldova și au menționat că dialogul deschis și schimbul de bune practici vor contribui semnificativ la alinierea sistemului nostru juridic la standardele Uniunii Europene și la consolidarea statului de drept. 

În cadrul acestui eveniment marcant pentru Facultatea de Drept a USM vor fi prezentate lucrări cu abordare trans disciplinară, va fi examinat traseul evolutiv al învățământului juridic din Republica Moldova din 1959 până în prezent, provocările și perspectivele sale și va include o serie de activități asociate, programate a fi desfășurate pe parcursul a două zile (3-4 octombrie 2024). Lucrările științifice vor fi publicate in extenso în volumul materialelor științifice ale conferinței.

Programul Conferinței poate fi consultat aici.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente