Părinții și profesorii din Moldova vor beneficia de instruire pentru a garanta un mediu online sigur pentru copii

cyberbullying
Foto:#diez/AI (Canva)

Copiii din Republica Moldova vor avea acces la un mediu online sigur și sănătos. Un plan de acțiuni în acest sens a fost aprobat astăzi, 2 octombrie de către cabinetul de miniștri. Inițiativa este menită să asigure protecția copiilor de riscurile utilizării internetului.

Programul va include extinderea rețelei de parteneriate a serviciului de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor. În același timp, vor fi desfășurate campanii de informare despre riscurile online la care pot fi expuși copiii. De asemenea, vor fi organizate campanii de promovare a serviciilor unde pot fi de raportate cazurile de violență în mediul online.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul instituțiilor de învățământ general va fi monitorizată implementarea standardelor pentru protecția și siguranța online a elevilor.

„Părinții și profesorii vor beneficia de programe de instruire specializate pentru a asigura un mediu online sigur copiilor. De asemenea, propunem activități menite să consolideze capacitatea consiliilor elevilor de a disemina informații pentru a proteja drepturile copiilor în acest context”, a menționat Dan Perciun. 

Conform unui sondat realizat de Magenta Consulting, 27 % dintre elevi au raportat că în ultimul an au primit mesaje care conțineau cuvinte vulgare sau imagini cu conținut sexual, iar 21 % au primit mesaje înjositoare la adresa lor. 34 % dintre elevii care au fost țintă a cyberbullyingului au vorbit despre acest lucru cu părinții, 33 % au apelat la prietenii de vârstă apropiată pentru a le povesti despre ce li s-a întâmplat, iar 12 % au ales să nu împărtășească cu nimeni incidentul.

În cazul în care copilul tău a fost supus unui abuz sexual în mediul online, nu ezita să te adresezi la www.siguronline.md. Aici găsești atât un buton de raportare a cazurilor, cât și un chat unde poți scrie despre problema ta

De asemenea, dacă ai nevoie să discuți confidențial cu un psiholog despre probleme pe care nu știi cum să le depășești, poți apela la telefonul copilului: 116 111. Este gratuit, confidențial și anonim.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente