Personajele-profesor din literatura română. Din ce romane fac parte și care e tipul uman pe care îl reprezintă

IMG_3637
Foto: diez.md

Tradițional, din 1994, la inițiativa UNESCO, pe 5 octombrie se celebrează Ziua Internațională a Profesorului. Cu această ocazie, am pregătit o listă a personajelor literare care îndeplinesc rolul de profesor. Te invităm să vezi cine sunt aceștia și ce tipologie umană reprezintă.

În literatura română, personajele ce au rolul de profesor se întâlnesc sub diverse descrieri și circumstanțe. Prezentate ca figuri principale sau secundare, în lucrările pe care le reprezintă rămân a fi parte a clasei intelectuale. Astfel, îți prezentăm căror personaje din literatură le putem aduce omagiu de Ziua Profesorului.

#1. Horia Holban din romanul „Clopotnița”, de Ion Druță

Tipul uman al intelectualului.

Horia Holban este personajul protagonist al romanului. În urma căsătoriei cu frumoasa Jeanette, acesta vine la Căpriana, satul natal al soției lui. Aici se angajează ca tânăr profesor de istorie la școala din sat. Într-o țară cu un trecut zbuciumat, unde conduce puterea sovietică, Horia educă în elevii săi dragostea de neam și patrie. Le vorbește despre istoria plaiului, despre Ștefan cel Mare și Clopotnița care a mai rămas la marginea satului. Le câștigă încrederea, iar dorința de cunoaștere îl face să devină modelul profesorului dedicat. Horia Holban devine eroul Clopotniței și al elevilor săi.

#2. Zaharia Herdelea din romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu

Tipul uman al intelectualului.

Zaharia Herdelea este unul dintre personajele secundare din romanul „Ion”. Caracterizat drept un reprezentat al clasei intelectuale, acesta rămâne învățătorul modest, dar înțelept din satul Pripas. Iubea ceea ce făcea, căci „nicio meserie nu-i mai frumoasă pe pământ ca aceea de a desțeleni mintea tinerelor vlăstare omenești”. Încerca să le predea elevilor valorile neamului, ale tradiției și ale limbii aflate sub o puternică influență austro-ungară. Pe lângă asta, Herdelea era cunoscut și ca un bun povățuitor al locuitorilor din Pripas, în special pentru Ion al Glanetașului.

#3. Mihai Ulmu din romanul „Temă pentru acasă”, de Nicolae Dabija

Tipul uman al intelectualului, al îndrăgostitului.

Unul dintre protagoniștii romanului, Mihai Ulmu este prezentat ca profesor de limba și literatura română în satul Poiana, Orhei. La ai săi 25 de ani, tânărul zvelt și elegant, absolvise facultatea cu un an în urmă, iar de atunci devenise „domnul profesor” pentru elevii din provincie. Pe lângă orele predate, Mihai Ulmu era și dirigintele clasei a XII-a, unde, deși interzis în perioada sovietică, acesta ținea în clasă portretul lui Eminescu. Elevii îl adorau, iar în ochii Mariei Răzeșu, profesorul era privit cu o mare dragoste. La ultima lecție de română, înainte de a primi sentința deportării, profesorul Ulmu le cere elevilor să pregătească un răspuns la întrebarea: „A fi om în viață e o artă sau un destin?”. În cursul întâmplărilor din roman, cei doi protagoniști, profesorul Mihai Ulmu și eleva Maria Răzeșu, reușesc să afle răspunsul la întrebare.

#4. Radu Negrescu și Viorica Vrabie din romanul „Singur în fața dragostei”, de Aureliu Busuioc

Tipurile umane ale îndrăgostiților.

Radu Negrescu reprezintă personajul principal al romanului, un bărbat sub 30 de ani, de o frumusețe rară. În cadrul școlii, el preda fizica și matematica, fiind un adevărat pasionat și cercetător. Datorită cunoștințelor sale, acesta ajunge colaborator științific al Institutului de Fizică și Matematică. Datorită activității sale profesionale, o cunoaște pe Viorica Vrabie, noua profesoară de limba franceză și diriginta clasei a IX-a. Ea îi provoacă curiozitatea profesorului Negrescu, iar într-un târziu, între cei doi profesori se leagă o poveste de dragoste descrisă în filele de roman.

#5. Dascălul din Humulești din lucrarea „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă

Tipul uman al înțeleptului.

Printre povestirile relatate în lucrarea „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, se găsește și cea a Calului Bălan. Naratorul povestește pe larg despre educația pe care o primeau copiii din Humulești în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Preotul satului se ocupa de supravegherea școlii, iar drept ajutor găsea câte un tânăr dascăl. Acesta îi învăța pe copii să scrie, să citească, iar preotul avea grijă ca orice ispravă să fie pedepsită.

Personajele-profesor din literatura română se încadrează majoritar în rândul intelectualilor. De asemenea, într-un concept mult mai restrâns, termenul de profesor apare și în alte romane, precum: „Frunze de dor”, de Ion Druță (Rusanda Cibotaru), „Cel mai iubit dintre pământeni”, de Marin Preda (Victor Petrini), dar și în lucrarea dramatică „Neneaca, cuconașul ei și dascălul”, de Constantin Stamati. Tu câte personaje ai știut?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente