La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu (USMF) din Republica Moldova a fost organizat un ciclu de instruiri cu tema „Îngrijiri paliative în boli și simptome neurologice și mintale: Protocol clinic național”.
Activitățile de instruire s-au desfășurat în perioada 17-26 septembrie 2024 și au fost destinate studenților și medicilor rezidenți de la specialitățile Medicină internă, Neurologie și Îngrijiri paliative.
Lecțiile au fost ținute de către profesorul universitar Michael E. Knower, specialist în domeniul medicinei interne, medicinei de familie și îngrijirilor paliative, și prof. Lynae Edmonds, specialist în domeniul asistenței medicale în sănătate mintală de la Universitatea de Științe ale Sănătății din orașul Oregon, Statele Unite ale Americii.
Profesorii au abordat următoarele subiectele: accidentul vascular cerebral, coma și alte tulburări ale conștienței; demența, delirul, alte tulburări ale disfuncției cognitive și procesul „normal” de îmbătrânire, boala Parkinson, parkinsonismul și alte tulburări de mișcare, și tumorile maligne intracraniene.
Diana Braniște, medic rezident în anul IV la specialitatea Neurologie, a menționat că seminarul este foarte util: „Pentru noi acest curs este nou și diferit, deoarece noi oferim ajutor pacientului în faza acută a problemei, iar mai târziu îl direcționăm spre alte instituții de îngrijiri paliative. Respectiv, suntem informați mai puțin despre factorii de prognostic favorabili sau mai puțin favorabili, ce ar putea influența starea pacientului mai târziu, și să stabilim calitatea vieții ulterioare atât pe termen scurt, cât și de durată”.
La rândul său, Elena Călugăreanu, medic rezident în anul IV la aceeași specialitate, a confirmat utilitatea noilor cunoștințe asimilate, deoarece unii pacienți au un prognostic pe o durată mai scurtă, iar oferirea informațiilor exacte rudelor este foarte importantă. „În cadrul cursului au fost abordate probleme de bază, precum pronosticul, managementul simptomelor pacientului, serviciile centrate pe familie, care ajută la reabilitarea pacientului, precum și evaluarea funcțiilor cognitive și capacitatea acestuia de a lua decizii”, a spus tânăra specialistă.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.