Conflictul dintre Israel și Liban. De ce Ministerul Afacerilor Externe atenționează moldovenii să nu călătorească în regiune

Liban Israel (1) (1) (2)
Foto:BBC

În data de 24 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a îndemnat cetățenii Republicii Moldova care se află în Republica Libaneză și Statul Israel să manifeste vigilență, totul în contextul deteriorării situației de securitate în regiunea Orientului Mijlociu.

În 1982, Israel a intervenit militar în Liban pentru a combate atacurile grupului militant palestinian Palestine Liberation Organization (PLO), care lansase ofensive din sudul Libanului. Ulterior, Israel a ocupat o parte din teritoriul libanez.

În ultima perioadă, tensiunile dintre Israel și Liban s-au întețit. Deocamdată, acestea nu au dus la un război deschis. S-au întâmplat multe incidente la frontieră, cum ar fi schimburi de focuri sau atacuri cu rachete. Hezbollah, grupul militant din Liban, este susținut de Iran și astfel continuă să își crească arsenalul de arme.

În fața unei posibile amenințări, Israel a început să bombardeze ținte pe care Hezbollah le-ar fi folosit pentru a se pregăti de potențialele atacuri. Israelul suspectează că Hezbollah ar fi desfășurat activități militare care ar putea amplifica tensiunile în regiune.

Potrivit BBC, cel puțin 492 de oameni au fost omorâți din cauza atacurilor aeriene israeliene în Liban, acest conflict fiind cel mai grav din ultimii 20 de ani. Mii de familii au fost nevoite să își părăsească locuințele, iar armata israeliană a declarat că a atacat 1 600 de ținte pentru a distruge infrastructura construită de grupul armat după războiul din 2006.

Sursă: Profimedia

Având în vedere riscul sporit de escaladare a conflictului, MAE a emis un avertisment de călătorie. Autoritățile recomandă cetățenilor aflați în una dintre aceste două state să:
# urmărească instrucțiunile autorităților militare și civile;
# limiteze călătoriile în zonele de nord și sud;
# evite părăsirea domiciliului fără motive întemeiate;
# caute adăpost în locuri special amenajate, în cazul șoferilor de tir.

Datele de contact ale Ambasadei Republicii Moldova în Israel:
# număr de telefon: +972527789772 (disponibil nonstop);
# e-mail: [email protected];
# website: israel.mfa.gov.md.

Linie de urgență MAE:
# telefon gratuit: 080090990 (din orice localitate a Moldovei);
# număr de telefon: +37322232002.

Pentru mai multe informații, vizitați acest link.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente