Luni, 16 septembrie, în jurul orei 17.40, în Republica Moldova s-a resimțit un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter. Informația a fost comunicată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremurul a durat circa un minut și s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, România, la adâncimea de 140 de kilometri.
Ce să faci și ce să nu faci în caz de cutremur
Un cutremur major vă poate afecta existența și poate modifica temporar mediul înconjurător. Astfel, este posibil ca, după un astfel de eveniment, un număr mare de persoane să aibă nevoie de ajutor și asistență calificată. De aceea este important să fiți pregătiți pentru a vă putea descurca singuri timp de aproximativ trei zile.
Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri:
# PĂSTRAȚI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime;
# încercați să liniștiți copiii, persoanele în vârstă;
# RĂMÂNEȚI ÎN INTERIOR – de obicei, după primele mișcări seismice pot urma replici ale cutremurului, inițial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire;
# așezați-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistență. Dacă nu există o masă sau un birou în apropiere dumneavoastră, acoperiți-vă fața și capul cu brațele încrucișate și așezați-vă într-un colț interior al încăperii;
# NU fugiți pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilațiilor seismice este foarte periculoasă;
# NU săriți pe fereastră;
# NU folosiți liftul. Dacă rămâneți blocat în lift, încercați să ieşiți cât mai repede, apăsând butonul de oprire și apoi butonul celui mai apropiat etaj;
# îndepărtați-vă de oglinzi, ferestre, uși și pereți exteriori, sobe, mobilier înalt;
# NU vă așezați sub lustre sau alte obiecte grele suspendate. Dacă dormiți, așteptați câteva momente pentru a vă orienta și apoi încercați să vă deplasați către un loc sigur;
# daca sunteți într-un scaun cu rotile, blocați roțile acestuia, încercați să vă protejați, dacă este posibil acoperiți-vă capul si gâtul cu brațele.
Dacă sunteți afară:
# PĂSTRAȚI-VĂ CALMUL;
# dacă aveți posibilitatea îndepărtați-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect care ar putea să cadă;
# îndreptați-vă spre un spațiu deschis;
# în cazul unor distrugeri majore, intrați în clădire numai cu permisiunea autorităților.
Dacă sunteți în oraș, încercați să stați departe de potențialele pericole (căderi de obiecte). Bucățile de tencuială care se pot desprinde din clădiri reprezintă un risc major la adresa siguranței dumneavoastră.
Dacă vă aflați într-o clădire cu mai multe etaje, identificați un loc sigur în apropierea dumneavoastră. NU folosiți liftul sau scările. Dacă trebuie să ieșiți, alegeți-vă cu atenție calea de evacuare.
Dacă vă aflați într-un vehicul:
# PĂSTRAȚI-VĂ CALMUL;
# în autobuz sau metrou: rămâneți pe loc până când mișcarea seismică încetează și urmați recomandările pe care le primiți;
# în mașină: opriți cât mai repede cu putință și rămâneți in interior. Evitați podurile, tunelurile. Evitați să opriți lângă clădiri, copaci, pasaje și cabluri de electricitate.
Dacă sunteți prins sub dărâmături:
# PĂSTRAȚI-VĂ CALMUL;
# NU folosiți focul deschis (lumânări, chibrituri etc.), folosiți o lanternă;
# încercați să vă acoperiți gura și nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil;
# încercați să vă semnalați prezența folosind un fluier sau o lanternă;
# loviți ritmic într-o țeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenție să vă poată localiza. Evitați să strigați! Păstrați-vă energia!
După cutremur:
# PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. PANICA NU VĂ POATE FACE DECÂT RĂU.
# Verificaţi dacă sunteţi rănit. La nevoie, încercaţi să vă acordaţi primul ajutor.
# Acordaţi ajutor persoanelor rănite până la sosirea echipelor de intervenţie.
Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa le este pusă în pericol sau dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid.
Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate.
# Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube.
# Fiţi atent la eventualele pericole produse de construcţiile afectate. Replicile cutremurului pot dărâma clădirile, drumurile, podurile, pasajele afectate.
# NU folosiţi liftul chiar dacă acesta funcţionează.
# Fiţi foarte atent pe unde mergeţi şi cum conduceţi.
# Verificaţi dacă sunt scurgeri de gaze sau apă. Verificaţi dacă a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.
# Opriţi alimentarea cu apă, gaz şi energie electrică.
# Dacă simţiţi miros de gaz, deschideţi geamurile şi uşile pentru aerisire.
# Dacă simţiţi miros de gaz, NU încercaţi să întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi nici să decuplaţi siguranţele. O singură scânteie poate provoca un incendiu.
# NU reporniţi dumneavoastră alimentarea cu gaz, lăsaţi compania furnizoare să se ocupe de asta.
# Dacă puteţi, stingeţi incendiile din casa sau din cartierul dumneavoastră imediat ce s-au produs.
# Atunci cand parasiti cladirea protejati-vă capul cu o cască; în lipsa acesteia puteţi folosi un obiect dur ce vă poate proteja de eventualele obiecte ce ar mai putea să cadă
# Dacă sunteţi afară şi vă puteţi deplasa în siguranţă, încercaţi să mergeţi într-un spaţiu deschis.
# Îndepărtaţi-vă de clădirile afectate, cablurile electrice, panourile publicitare, liniile de tramvai pentru a nu fi rănit.
# În cazul în care plecaţi de acasă, lăsaţi un bilet spunându-le membrilor familiei sau prietenilor unde vă aflaţi.
# Chiar dacă liniile telefonice funcţionează, utilizaţi-le numai în caz de urgenţă.
# Lăsaţi căile de acces libere pentru intervenţia echipelor de salvare.
# ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ LĂSAŢI LINIILE TELEFONICE ŞI ARTERELE DE CIRCULAŢIE LIBERE PENTRU INTERVENŢIA ECHIPELOR DE SALVARE.
# Aveţi încredere doar în informaţiile provenite din surse oficiale: postul naţional de radio, televiziunea publică, autorităţile locale.
# NU vă bazaţi pe zvonuri şi NU răspândiţi informaţii neverificate.
# Dacă aveţi nevoie de ajutor, încercaţi să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră.
# În cazul unui cutremur major, echipele de intervenţie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetăţenilor.
# Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar urmând instrucţiunile autorităţilor.