UNFPA și UN Women, cu sprijinul financiar al UE, implementează a doua ediție a programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”

PNG_Proiect

În cadrul celei de-a doua ediții a programului „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, continuă eforturile de consolidare a drepturilor și oportunităților egale pentru femei și bărbați în Republica Moldova.

Programul este desfășurat simultan în șase țări din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Această inițiativă contribuie la promovarea normelor sociale pozitive, la combaterea stereotipurilor de gen, dar și la prevenirea și eliminarea violenței în bază de gen. În Moldova, programul este implementat în cinci regiuni: Orhei, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni și Fălești, inclusiv municipiul Chișinău.

Cea de-a doua etapă a programului se desfășoară în perioada ianuarie 2024 – iunie 2026, într-un format revăzut. Scopul programului este să promoveze schimbări durabile și să susțină egalitatea de gen în toate aspectele societății. 

Prin colaborarea cu organizațiile neguvernamentale, programul va sprijini femeile și fetele din grupuri subreprezentate, inclusiv cele cu dizabilități sau de etnie romă, pentru a-și consolida cunoștințele despre drepturile lor, cum ar fi drepturile sexuale și reproductive, cunoștințele despre violența în bază de gen și serviciile disponibile în apropierea lor. De asemenea, femeile și fetele  sunt încurajate să-și dezvolte abilitățile în lupta împotriva stereotipurilor de gen, dintr-o perspectivă intersecțională. 

La fel, programul susține și desfășurarea inițiativei Clubul Taților, un spațiu dedicat actualilor și viitorilor tați, unde pot primi sprijin și resurse pentru a se implica activ în creșterea și educarea copiilor, dar și în alte activități considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente