Datorită unui program lansat de Misiunea Înalților Consilieri UE, studenții și absolvenții din Moldova, dar și din diasporă, au posibilitatea să-și facă stagiile la Guvern, să învețe de la cei mai buni, dar și să fie răplătiți pentru munca lor.
La acest program s-au înregistrat Ruxanda Covalschi și Alexandrin Zmeu. Doi tineri din Republica Moldova, care au făcut un program de stagiu la o instituție de stat din țară.
Ruxanda Covalschi a fost stagiară la Biroul pentru Integrare Europeană. Ea este în prezent studentă în anul trei la Faclultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Acest program de stagiu este gândit foarte bine. Pe lângă lucrul practic, avem și multe întâlniri cu oficiali cu care discutăm subiecte actuale, primim informații din prima sursă, vedem perspectiva autorităților, și avem șansa să o raportăm la realitate altfel decât cei care nu au contact direct cu ei. Mai mult decât atât, ne întâlnim săptămânal cu Înalți Consilieri UE care, fiind experți pe anumite domenii, ne explică ce procese au loc pentru a conecta cât mai mult Moldova de UE, pentru a-i pregăti procesul de aderare.
Ruxanda Covalschi
Tânăra consideră că participare la acest stagiu o să o ajute la elaborarea tezei sale de licență.
Alexandrin Zmeu a fost repartizat la Centrul Național Anticorupție.
Cum să refuzi stagiul la așa instituții, când corupția este una dintre cele mai mari probleme în țara noastră? A fost o adevărată provocare, dar mie îmi plac provocările! Sunt exact acele instituții pe care nu vrei să le vizitezi altfel, decât în calitate de angajat sau stagiar. Cred că cel mai mare lucru pe care l-am câștigat din această experiență este faptul că am cunoscut activitatea CNA altfel decât este prezentată publicului. Se lucrează mult, se lucrează greu, dar, din păcate, ești judecat doar în baza dosarelor cu rezonanță.
Alexandrin Zmeu
Alexandrin vrea să se înscrie la un program de master în viitorul apropiat, iar stagiul l-a ajutat să înțeleagă mai bine calea pe care trebuie să o urmeze.
Acum sunt mai determinat ca oricând să aplic pentru master. Recomand cu inima deschisă acest program de stagiu tuturor celor interesați. E un program adaptat pentru studenții ambițioși și proactivi, care doresc să folosească la maxim oportunitățile educaționale.
Alexandrin Zmeu
Programul de stagiu a durat două luni, timp în care stagiarii au lucrat cot la cot cu funcționarii publici, au beneficiat de mentoratul Înalților Consilieri UE, și de sesiuni săptămânale de informare pe diverse teme ale administrației publice.
La cea de-a treia ediție au participat 64 de tineri, iar unii dintre absolvenții edițiilor precedente și-au început deja cariera în administrația publică. Din 2024, potrivit legii cu privire la stagiile plătite în serviciul public, stagiarii care efectuează un număr minim de 480 de ore de stagiu în instituțiile publice, au posibilitatea de a intra în funcția publică fără concurs și fără perioadă de probă.