În fiecare an, numărul artiștilor găgăuzi, și în special cel al muzicienilor, crește. Colegii noștri de pe ru.diez au fost curioși să afle care dintre interpreții autohtoni sunt ascultați cel mai frecvent de către locuitorii din UTA Găgăuzia. Astfel s-a realizat un sondaj online la care au participat 515 persoane.
Locuitorii din UTA Găgăuzia au fost rugați să răspundă doar la o singură întrebare: „Pe care dintre interpreții găgăuzi autohtoni îi ascultați cel mai frecvent?”. Răspunsurile au fost foarte variate, dar, după numărarea voturilor, a fost identificat topul celor mai ascultați artiști ai autonomiei.
Vitalie Manjul și trupa KOLAY SESLERI (229 de voturi)
Vitalie Manjul este autor și interpret de cântece de estradă, profesor la Școala de Arte din orașul Comrat, precum și sculptor și folclorist. În cariera sa muzicală, artistul a lansat deja mai multe albume. În 2023, a primit titlul onorific de Maestru în Artă al Republicii Moldova.
Trupa Kolay Sesleri a fost înființată acum patru ani. Lidera trupei este Tatiana Mitioglo. Împreună cu Vitalie Manjul, solistele au început să concerteze recent și colaborarea lor a bine primită în UTA Găgăuzia, precum și dincolo de linia sa administrativă. În prezent, aceasta este trupa muzicală preferată a locuitorilor din autonimie.
În acest an, Vitalie Manjul și trupa Kolay Sesleri au reprezentat țara noastră la festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles. De asemenea, Vitalie Manjul și trupa Kolay Sesleri evoluează adesea la concertele de la diferite evenimente și festivaluri din UTA Găgăuzia.
Cele mai populare cântece ale tandemului
Pe platforma TikTok a devenit foarte popular un videoclip în care Vitalie Manjul și Kolay Sesleri au cântat melodia DURÊRIZ DIK. Poți viziona acest videoclip aici.
Sted (118 voturi)
Un alt artist muzical popular printre locuitorii UTA Găgăuzia este tânărul artist cu pseudonimul Sted.
„Am început să public propriile melodii încă din 2015, dar cariera mea profesională ca muzician a început abia în acest an”, povestește artistul.
Piesele sale sunt foarte populare, în special în rândul tineretului, datorită liniilor melodice moderne. Cântărețul este, de asemenea, frecvent invitat la diferite evenimente și sărbători organizate în UTA Găgăuzia.
Un videoclip al artistului, în care acesta cântă a cappella în clădirea Parlamentului Republicii Moldova, a stârnit un contrast de păreri pe rețelele de socializare. Videoclipul îl puteți viziona aici.
În prezent, Dön Evä („Întoarce-te acasă”) este cea mai populară melodie a artistului.
Petru Petrovici (100 de voturi)
Petru Petrovici este un interpret cunoscut atât în UTA Găgăuzia, cât și în afara acesteia, fiind renumit pentru cântecele populare și de estradă. E considerat o mândrie pentru autonomia găgăuză și se bucură de o popularitate deosebită în rândul ascultătorilor săi. De-a lungul carierei, artistul a lansat numeroase albume muzicale.
Pe parcursul anilor, acesta a învățat să cânte la diverse instrumente muzicale și a implicat tineretul în activitatea sa creativă. Piesele lui sunt adesea ascultate la sărbătorile naționale găgăuze și la numeroase festivaluri internaționale. În 2012, pentru munca sa creativă de lungă durată, a fost distins cu titlul „Artist Emerit al Republicii Moldova”.
Cele mai cunoscute cântece ale artistului Petru Petrovici
Irina Melkan (53 de voturi)
În cariera sa artistică, cântăreața Irina Melkan a lansat aproximativ 10 melodii.
„Muzica este o parte esențială a vieții mele. Dragostea pentru scena mare a venit la mine încă din copilărie, când am cântat pentru prima dată la opt ani”, povestește artista.
Irina Melkan este nu doar o cântăreață cunoscută, ci și profesoară de canto la Casa de Creație din Comrat.
În prezent, cea mai populară melodie a interpretei este Gagauziya Vatan („Găgăuzia – patrie).
În baza rezultatelor sondajului putem concluziona că locuitorii UTA Găgăuzia ascultă cu plăcere atât artiștii care activează de mult timp pe piața muzicală locală, cât și tinerii interpreți care abia își creează un drum în acest domeniu.
În acest material găsești lista pieselor lansate de muzicienii autohtoni din Moldova în perioada aprilie-iunie 2024.