„Sunt mândră că Moldova a început procesul de aderare la UE.” Tinerii și vârstnicii din Drochia au aflat despre avantajele integrării în Uniunea Europeană

cover

Echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” a desfășurat la Drochia o vizită de informare despre integrarea europeană a Republicii Moldova. Discuția publică a adunat circa 60 de participanți și participante de toate vârstele. Principalele subiecte discutate au ținut de istoria constituirii Uniunii Europene, structura instituțională a UE, dar și oportunitățile de studii, călătorii și lucru pe care le oferă comunitatea europeană. 

Campania de informare „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” se desfășoară în localitățile din țară cu sprijinul tinerilor, activiștilor și activistelor, dar și al femeilor lidere (primare și consiliere locale) din comunitate. Aici se discută despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană, precum și combaterea diferitelor mituri care circulă în societatea noastră.

„Scopul evenimentului este informarea populației pentru luarea deciziilor strategice. Însă pentru aceasta, oamenii trebuie să dispună de informații relevante, actuale și obiective. În cazul de față, noi le oferim informații factologice despre Uniunea Europeană și prin aceasta ne dorim să sporim cunoașterea în rândul populației a valorilor europene, a ceea ce prezintă Uniunea Europeană ca formațiune de state”, a spus Liubovi Prodan-Șestacova, Coordonatoare instruiri, AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC).

„Nicio țară din UE nu a început vreun război pe continent.”

În debutul discuțiilor, expertele AO IVC au descris etapele constituirii UE. Astfel, juniorii și seniorii prezenți la eveniment au aflat că Uniunea Europeană a fost formată pentru a preveni orice tip de război pe „bătrânul continent”. Astfel, Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos au format Comunitatea Cărbunelui și Oțelului [n.r. transformată ulterior în UE] pentru a duce un control mai strict al resurselor cu potențial militar.

Datorită acestei înțelegeri, economia acestor țări s-a dezvoltat, nivelul de trai de după război s-a îmbunătățit, ceea ce a încurajat și mai multe state în următoarele decenii să adere la Uniunea Europeană. O informație cu adevărat prețioasă expusă de Liubovi Prodan-Șestacova a ținut de faptul că: „Nicio țară membră a UE, până în prezent, nu a atacat alt stat din Europa și nu a declanșat vreun război pe continent”.

O altă temă dezbătută în cadrul întâlnirii cu locuitorii orașului Drochia a ținut de explicarea mai multor mituri care alimentează frica și neîncrederea în UE. Prin urmare, clarificările ce au fost aduse s-au bazat pe fapte obiective și experiențe ale altor state care deja au aderat la UE. Participanților li s-au explicat că Republica Moldova nu-și poate pierde identitatea, limba, valorile, pământurile și altele odată cu aderarea la UE. Nicio țară nu a fost lipsită cu forță de aceste trăsături culturale, ba mai mult, UE este comunitatea de state care promovează diversitatea și demnitatea umană.

Alt subiect care a trezit un interes deosebit a fost legat de procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Astfel, cei prezenți la întâlnire cu expertele AO IVC au aflat ce presupune procesul de aderare și ce pași  implică acesta. Tinerii și adulții au făcut cunoștință cu acele 35 de capitole de integrare ce vizează șase domenii-cheie, precum relațiile externe, agenda ecologică, creșterea favorabilă incluziunii etc. Obiectivul Republicii Moldova este îndeplinirea tuturor condițiilor stipulate în aceste 35 de capitole și aderarea la UE până în anul 2030.

„Am observat un interes sporit față marea majoritate a subiectelor discutate. Aceasta mă face încrezătoare că persoanele care au fost prezente la discuții vor distribui această informație în continuare cu membrii comunităților din care fac parte, cu familiile lor, și le vor explica despre beneficiile aderării țării la Uniunea Europeană”, a concluzionat Liubovi Prodan-Șestacova.

Oportunitățile oferite de UE

Un alt subiect discutat cu cei prezenți la întâlnire a fost despre oportunitățile oferite de spațiul european. Despre acestea le-a discutat Stas Cebotari, student la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și director executiv al Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică din Drochia.

Tânărul le-a povestit despre câteva programe disponibile pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. În primul rând, le-a descris beneficiile programului ERASMUMS+ care oferă oportunitatea tinerilor de a studia, de a avea un schimb experiență cu alți tineri din UE și posibilitatea de a lucra simultan și învăța simultan. 

Discover EU.este un alt program pentru tineri care este legat de călătorie şi turism. Această oportunitatea este oferită în mod gratuit pentru cei care doresc să iasă din zona de confort și să exploreze Europa și să creeze noi cunoștințe. Tinerii pasionați de voluntariat și inițiative locale au aflat că își pot îndrepta manifesta abilitățile și dorința de a ajuta oamenii în cadrul programului Corpul European de Solidaritate.

De asemenea, cei prezenți în sală au aflat că pot efectua stagii plătite în una dintre instituțiile europene. Bursele variază între 725 și 1510 euro, în funcție de poziția aleasă. Una dintre cerințele de bază pentru a beneficia de aceste oportunități este cunoașterea unei limbi străine.

Nu în ultimul rând, seniorii prezenți la eveniment au aflat că și pentru ei UE a pregătit oportunități la care se pot înscrie liber. Este vorba despre Universitatea vârstei a III-a, un concept dezvoltat și implementat de Uniunea Europeană. Orice persoană cu vârsta de până  70 de ani își poate realiza visul de a studia în una dintre universitățile europene.

Stas Cebotari a fost unul dintre participanții Școlii de vară pentru tineret „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” desfășurată în perioada 3-5 iulie la Costești. Cunoștințele obținute la acea instruire și sprijinul oferit de IVC i-a permis tânărului să organizeze această întâlnire pentru a putea distribui cât mai multă informație despre UE oamenilor din localitatea sa.

„Din dorința de a organiza la Drochia o astfel de activitate am efectuat un schimb de experiență la Costești, pentru a-mi reafirma angajamentul ferm de a susține integrarea Uniunii Europeane. Am realizat și un sondaj legat de cum percep oamenii integrarea în Uniunea Europeană și cât de mulți sunt informați în sensul dat. Eu aș spune că oamenii sunt mult mai deschiși către integrarea europeană, dar sunt deseori influențați de stereotipuri, atitudini sau, mai bine zis, comportamente care schimbă gândirea într-o măsură sau alta. Prin această discuție, cred că am contribuit la schimbarea percepției oamenilor în ceea ce vizează integrarea în Uniunea Europeană”, a relatat Stas Cebotari, director executiv al Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică din Drochia.

sursă foto: Facebook: Cebotari Stas 

„Ne vom putea dezvolta din toate punctele de vedere.”

Am discutat și cu o tânără prezentă la eveniment și am aflat de la ea că își dorește mult ca Moldova să se integreze în UE. Pentru a participa și ea la scrierea istoriei, odată ce va atinge majoratul va merge și va vota pentru referendumul din 20 octombrie.

„Datorită acestei discuții publice, am aflat despre structura organizațională europeană și despre pașii pe care trebuie să-i parcurgă Moldova pentru a adera la Uniunea Europeană. Pentru mine UE înseamnă pace, înseamnă libertate și multe oportunități pentru tineri”, a spus Aliona Cociorvă, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Drochia.

Tot aici, am întâlnit-o pe Sofia Vieru, membra grupei de inițiativă „Ambasadorii maturității” din Drochia. Tânăra în etate ne-a spus că își dorește ca Moldova să devină parte a UE pentru că acolo e mai bine.

„Eu urmăresc știrile la televizor, citesc ziare și mă simt mândră că Moldova noastră a început procesul de aderare la UE. Văd că Turcia de ani la rând nu poate, iar noi am făcut-o. Uniunea Europeană pentru mine înseamnă o comunitate de mai multe state, unde fiecare vine cu tradițiile, cu legile sale și totul se respectă. Aici ne vom putea dezvolta din toate punctele de vedere: știință, cultură și economie. Îmi place Uniunea Europeană pentru că se respectă drepturile”, ne-a mărturisit participanta.


Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente