(video) Primul job și independența financiară: cum să pășești mai încrezător în viața de adult

1280×720 23 poza cu scris

Independența financiară înseamnă să poți face economii, investiții și să ai resurse financiare suficiente pentru a duce stilul de viață pe care ți-l dorești, fără grija datoriilor sau a împrumuturilor constante. Această independență se obține la vârste diferite, în funcție de motivație și de pregătirea pentru viața adultă. În acest articol, Nicoleta Opincă, cea mai tânără angajată la iute Moldova, ne-a povestit cum e să ai primul job la 18 ani. De asemenea, am discutat și cu psihologul Sergiu Toma, care ne-a explicat ce înseamnă pentru un tânăr primul loc de muncă și cum ar trebui să fie o primă interacțiune sănătoasă cu piața muncii.

Nicoleta Opincă, în prezent, ocupă funcția de expertă financiară nebancară la iute Moldova. A devenit independentă financiar datorită acestui job și nu mai depinde de banii oferiți de părinți. 

„Jobul la iute Moldova mi-a oferit un salariu competitiv și beneficii suplimentare care mi-au permis să îmi acopăr cheltuielile personale și să economisesc. Acest lucru mi-a oferit încredere în capacitatea mea de a-mi gestiona finanțele și de a lua decizii financiare informate”, ne-a spus Nicoleta.

Odată ce a atins un anumit nivel de independență financiară, atitudinea Nicoletei față de bani s-a schimbat, oferindu-i mai multă încredere în sine. A devenit mai autonomă și își permite să sprijine financiar familia.

„Am învățat să-mi gestionez bugetul personal. Folosesc un plan financiar lunar în care îmi notez toate veniturile și cheltuielile. Prioritizez economisirea unei părți din venituri pentru situații neprevăzute și pentru obiective pe termen lung, cum ar fi achiziționarea unei locuințe,” a explicat tânăra angajată.

Independența financiară a Nicoletei nu se rezumă doar la cheltuieli și economisire, ci și la activități recreative. „Îmi aloc fonduri pentru cheltuieli esențiale și pentru activități recreative, asigurându-mă să mențin un echilibru între economisire și satisfacerea nevoilor și dorințelor personale,” a conchis Nicoleta.

„Primul job este primul contact cu lumea responsabilității și maturității”

Sergiu Toma, psiholog, psihoterapeut, platforma Pentrucuplu.md, ne-a explicat că primul job pentru un tânăr înseamnă „libertatea la care visează încă din adolescență” și „dorința de a avea proprii bani și de a face ce vrea cu ei”. Cu toate acestea, Sergiu Toma recomandă ca persoanele tinere să nu tindă la un job ideal, ci să fie unul potrivit pentru ca să se obișnuiască cu o etică a muncii și să-și descopere punctele forte. 

„Primul job este primul contact cu lumea responsabilității și maturității. Adesea, acesta este primul contact cu mult dorită libertate, la care mulți tineri visează încă din adolescență – banii mei, fac ce vreau, în sfârșit nu va trebui să cer bani de la nimeni. Totodată, este și prima serie de provocări la care tânărul este expus – să respecte o disciplină a muncii, să realizeze sarcinile exact în felul cum se așteaptă de la el/ea. Așadar, este și perioada în care își dezvoltă capacitatea de a fi organizat și cinstit”, explică specialistul.

Deși legea permite tinerilor să aibă un job cu acordul părinților chiar și de la 14 ani, specialistul ne explică că responsabilitatea se învață treptat, de la vârste mult mai mici. „Este recomandat ca, odată cu atingerea vârstei de 18 ani, tinerii să aibă un job, frecvent part-time, care să le permită echilibrul între muncă și studii.”

Primul job vine la pachet și cu primul câștig financiar. Adesea, însă, primele experiențe de muncă sunt pe departe cele care aduc mulți bani. Sergiu ne explică că s-ar putea la primul job să fie mai valoroasă experiența de muncă și lucrurile învățate acolo decât salariul obținut. Odată cu primii bani câștigați, se creează și o relație cu aceștia, care ar fi de dorit să fie una sănătoasă.

„O relație sănătoasă cu banii pornește de la a înțelege prioritățile tale de moment și pe termen lung. La început, tinerii sacrifică timpul și energia lor pentru a câștiga bani, dar asta e necesar doar la început. Pe termen lung, e nevoie să poți câștiga bani cu mai puțin timp și energie pentru a-ți prelungi viața. Mai simplu, e nevoie ca tânărul nu doar să cheltuie banii, ci și să-i investească în abilitățile sale – cursuri, studii, călătorii – ceea ce-i permite să-și lărgească abilitățile și să-și crească valoarea.”

Muncește mult, odihnește-te mult

Psihologul atenționează că unii tineri se confruntă cu o percepere eronată a ceea ce înseamnă obținerea independenței financiare, riscând să-și afecteze sănătatea prin dorința de a obține rezultate mari într-un timp foarte scurt. 

„Indiscutabil, aceasta este provocarea tinereții – să-și satisfacă poftele. Pentru a atinge independența financiară, tinerii pornesc de la premisa că sunt sănătoși și puterile sunt nemărginite. Totuși, trebuie să existe un echilibru,” a explicat Sergiu Toma.

Pentru a evita acest dezechilibru dintre goana după bani și menținerea sănătății, specialistul le recomandă tinerilor să-și traseze perioade de muncă intensă urmate de odihnă intensă. De asemenea, pentru ca tânărul să aibă o relație bună cu banii, el trebuie să învețe să facă diferența dintre nevoi și dorințe. Acest „parteneriat” îl va ajuta să pună accentul pe propria dezvoltare, nu pe dorințe care nu-i aduc beneficii.

S-ar putea ca la începutul traseului de independență financiară, tinerii să se ciocnească și cu eșecuri. Nu este ceva ieșit din comun, mai mult, psihoterapeutul explică că eșecul este esențial pentru a învăța și a crește.

„Aceasta este partea maturității – capacitatea de a învăța rapid din greșeli. Atitudinea față de eșec este importantă, iar frica este un semnal sănătos că te aventurezi pe un teren nou, periculos și necunoscut. Ignorarea fricii ar fi o greșeală, însă, pe măsură ce dobândești expertiză, această frică va fi înlocuită treptat de certitudine și încredere.”

Observăm că drumul spre independența financiară e plin de provocări. Un sfat care ar ajuta tinerii e să-și descompună dorințele în obiective mai mici și realizabile și să pornească încrezători la drum.

„Indiscutabil, independența financiară permite să îți poți alege activitățile și prioritățile pornind doar de la: ce este important pentru tine și îți face viața mai ușoară când ai dificultăți și obstacole.”

În continuare te invităm să afli istoriile locuitorilor Capitalei despre primul lor job și cum acesta i-a ajutat să devină independenți.

Acest material a fost realizat cu sprijinul iute Moldova, în contextul campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente