Alexandra Soloviov este fondatoarea brandului Sasha Sesame, recunoscut pentru producția de accesorii din piele naturală, inclusiv brâuri, hamuri și genți. Având deja experiență în industria modei, Alexandra și-a continuat parcursul academic după mai bine de un deceniu, revenind la Universitatea Tehnică a Moldovei pentru a-și completa educația cu un masterat în Design Vestimentar și Textil, pe care l-a absolvit recent, transmite Moldova.org.
În timpul studiilor, în căutarea unor alternative sustenabile pentru pielea naturală, Alexandra a creat un costum din biomaterial, alcătuit din lână naturală, alginat și alte ingrediente naturale, complet biodegradabil. Testele au arătat că toate ingredientele s-au descompus în trei zile.
„Încă nu sunt sigură cum voi integra acest biomaterial în afacerea actuală, dar pot spune că am făcut primii pași. Am creat o ținută din biomaterial care a fost prezentată la Moldova Brands Runway, în martie 2024, purtată de directoarea ZIPHOUSE Fashion Hub”, a spus Alexandra.
Alexandra a ales programul de masterat în Design Vestimentar și Textil, dezvoltat de UTM și ZIPHOUSE Fashion Hub, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, fiind motivată de nevoia de a-și actualiza cunoștințele și de a fi la curent cu tendințele și inovațiile din industrie.
„Chiar dacă aveam deja o licență în fashion și activam în domeniu, simțeam că după atâția ani de la absolvire aveam nevoie de un upgrade pentru a înțelege tendințele contemporane, instrumentele și inovațiile“, povestește Alexandra.
Alexandra își amintește foarte bine ziua când a descoperit pe rețelele de socializare anunțul despre masterat. A doua zi, a depus dosarul la UTM și, simultan, și-a lansat brandul Sasha Sesame.
„Am simțit imediat că am găsit ceea ce căutam – un curs complet care te dezvoltă multilateral. Privind înapoi, afirm cu încredere că masteratul a fost cea mai bună decizie pe care am putut s-o iau, oferindu-mi perspective noi asupra direcției afacerii mele. Faptul că 70% dintre profesori sunt experți activi în domeniu, atât din Moldova, cât și din străinătate, a garantat o calitate a studiilor la cel mai înalt nivel“, spune ea.
Programul de masterat este conceput pentru a pregăti viitorii profesioniști din industria modei să abordeze provocările legate de impactul negativ al acestei industrii asupra mediului și societății și să dezvolte soluții sustenabile. Industria ușoară este în top trei domenii care poluează cel mai mult.
Materiile studiate în cadrul programului includ: Teoria Designului Vestimentar; Forme și Reprezentare în Design; Sisteme CAD în confecții; Tehnici avansate în Design Textil; Softuri specializate în design; Inovații prin Biodesign; Tehnologii avansate de fabricare în textile; Sustenabilitate în moda circulară; Stilistică și compoziție avansată; Îmbrăcăminte inteligentă; Promovarea produselor și comunicarea vizuală; Dezvoltarea afacerii.
„Am aflat extrem de multe lucruri noi, iar printre cele mai utile informații aș menționa softurile specializate – acestea permit proiectarea modelelor noi în format digital, economisind astfel timp și resurse, și, foarte important, protejând natura”, spune Alexandra, adăugând că de când a învățat să folosească softurile, a uitat cum e să croiești manual pe hârtie milimetrică.
Absolvenții acestui program de masterat pot activa ca fashion designer, fashion stilist, inginer constructor, manager sau art director al unui brand vestimentar. „Sunt sigură că acest domeniu poate asigura oricui un job acasă“, e convinsă absolventa.
„La UTM, încurajăm o curriculă dinamică, în pas cu necesitățile și trendurile industriei. Inovația este elementul nostru central; ne asigurăm că evoluăm constant pentru a pregăti viitorii profesioniști ai designului să facă față provocărilor din lumea contemporană,” afirmă Sergiu Tronciu, Decan al Facultății de Design, UTM.
„În lumea modei, creativitatea și inovația sunt cheile succesului. La ZIPHOUSE, ne mândrim că lucrăm în parteneriat cu UTM pentru a oferi un program de masterat în fashion care să valorifice talentele și să dezvolte abilitățile într-un mediu stimulant și profesionist. Înscrie-te acum și fii pregătit să-ți transformi pasiunea într-o carieră strălucitoare în industria modei!”, îndeamnă Carolina Tulgara, directoare ZIPHOUSE Fashion Hub.
„Educația este cheia pentru transformarea industriei modei într-una mai sustenabilă și inovatoare. Prin susținerea și promovarea masteratului de la UTM, ne angajăm să contribuim la formarea viitorilor lideri ai industriei modei, care să integreze principii de sustenabilitate și inovație în toate aspectele activității lor. Prin implicarea noastră, ne propunem să construim împreună un viitor mai durabil și responsabil pentru industria modei”, a subliniat Doina Nistor.
Dacă ești pasionat(ă) de fashion, nu ezita să depui dosarul la Masteratul în Design Vestimentar și Textil. Admiterea pentru ciclul II la UTM are loc în perioada 22-29 iulie 2024. Mai multe despre oferta de studiu găsiți pe ziphouse.utm.md.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.