A patra ediție a Festivalului TIFF Chișinău a ajuns la final. Peste 2 500 de spectatori au vizionat premiera mai multor filme românești

festival film cinematograf
Foto:YOUBESC

După o pauză de cinci ani, orașul Chișinău a fost gazda celei de-a patra ediții a Festivalului de Film TIFF în perioada 28-30 iunie. TIFF Chișinău este un proiect satelit al celui mai important eveniment cinematografic din România și a propus publicului un program care a inclus proiecții de filme românești în premieră, evenimente speciale și întâlniri cu cineaști și actori de peste Prut.

În cadrul festivalului au fost prezenți peste 2 500 de spectatori care s-au bucurat de mai multe proiecții cinematografice. Evenimentul s-a deschis cu proiecția filmului „Libertate”, care spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată în timpul Revoluției Române din 1989. La deschidere au participat regizorul Tudor Giurgiu, actorul Iulian Postelnicu, dar și oficialități precum secretarul de stat al Guvernului României, Adrian Dupu, secretarul de stat al Ministerul Culturii din Republica Moldova, Andrei Chistol și Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Moldova.

De succes s-a bucurat și proiecția filmului „Moromeții 3”, ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda. Publicul a avut ocazia să-l întâlnească pe regizorul Stere Gulea, dar și pe actorul Alex Călin, unul dintre protagoniștii poveștii. Cei doi au participat și la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

La Chișinău au mai fost prezenți regizorii Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru. Aceștia și-au prezentat cel mai nou film, „Unde merg elefanții”, o poveste despre dragoste și prietenie. De asemenea, la eveniment a fost prezentă regizoarea debutantă Isabela Tent, autoarea documentarului Alice ON & OFF, regizorul Radu Potcoavă și actrița Cosmina Stratan care au prezentat filmul „Băieții buni ajung în Rai”. Publicul de la Chișinău a avut ocazia să-i întâlnească și pe actorii Rodica Lazăr și Claudiu Istodor, protagoniștii filmului „Rusalka”. Regizorul Cătălin Saizescu și actrița Georgiana Saizescu au participat la proiecția filmului „Visul”, iar tânărul actor Vladimir Țeca s-a întâlnit cu publicul după proiecția filmului adolescentin „Horia”.

În program a fost inclus și un cine-concert „De haz, de necaz” compus din patru scurtmetraje românești mute de la începutul secolului XX, acompaniate live de muzica compozitoarei și interpretei Simona Strungaru și a trompetistului jazz Sebastian Burneci.

Sursă: YOUBESC

TIFF Chișinău a avut loc la Cinema Odeon, Cineplex Loteanu, dar și în aer liber, la ArtCor, unde au fost proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente