(foto) Dacii Liberi Moto Fest 2024. Detalii din culisele unicului festival moto-rock din Moldova 

Moto-Fest-17
Foto:Dacii Liberi

Vineri, 21 iunie, va începe Dacii Liberi Moto Fest 2024! Unicul festival moto cu muzică rock de proporții mari din Republica Moldova. Acesta este un eveniment care se prognozează să adune în acest an peste 3 000 de oaspeți la vinăria Mileștii Mici. Am vorbit cu Adrian Babii, unul dintre organizatorii festivalului. Acesta ne-a povestit mai multe detalii din culisele pregătirii acestui eveniment în țara noastră.

Motocicliștii se confruntă cu o serie de stereotipuri, respectiv organizarea festivalului este o modalitate de a le sparge. Aceștia frecvent sunt socotiți alcoolici incorigibili, persoane care încalcă regulile de circulație și cei care nu-i respectă pe alții. Astfel, prin organizarea acestui festival prietenos, unde se promovează producătorii locali, acțiunile de caritate, Dacii Liberi încearcă să facă unele schimbări în percepția societății.

Inima festivalului sunt artiștii care evoluează pe scenă: de la trupe locale, precum Harmasar, Lupii lui Calancea, la cele internaționale, precum Infected Rain. Lineup-ul evenimentului tinde să satisfacă gusturile rockerilor tineri, dar și a celor „cu barbă încărunțită, trecuți deja prin multe concerte și festivaluri”. Atunci, când Dacii Liberi își aleg interpreții ce vor urca pe scena festivalului, aceștia urmăresc ca artiștii să întrunească două lucruri – calitate și diversitate în subgenuri de muzică rock.

Dacii Liberi Moto Fest 2023. Sursă: Ionita Catalin

Etapele de organizare a unui festival

Pregătirea pentru eveniment începe cu aproximativ un an înainte, imediat după încheierea ediției anterioare. Pentru început, Dacii Liberi analizează rezultatele obținute în anul curent, după care colectează impresiile vizitatorilor și discută reușitele, dar și eșecurile lor. Următoarea etapă este selectarea trupelor care vor evolua pe scenă anul următor.

Apoi, ei își caută posibilii parteneri. Vinăria Mileștii Mici este alături de Dacii Liberi în ultimele două ediții și îi sprijină printr-un spațiu oferit și suplinirea unor cheltuieli. În acest an, unii dintre partenerii festivalului sunt Mezellini, Nova Event, Radio ROKS, Draft Arena, Calbor Grup etc.

Data exactă a organizării evenimentului se stabilește abia după revelion, după definitivarea calendarului festivalurilor moto din România, pentru că un mare procent al persoanelor participante la festival sunt motocicliștii de peste Prut.

Etapa cea mai grea în organizare începe abia după. Atunci când trebuie să fie distribuite rolurile pentru fiecare membru din echipă, să se definitiveze lineup-ul, să se contracteze artiștii și partenerii, să înceapă promovarea evenimentului etc.

Promovarea festivalului la radio. Sursă: Dacii Liberi

Paralel se desfășoară și lucrul de rutină cu ședințe de echipă care inițial au loc mai rar, iar apoi – săptămânal. Toată organizarea festivalului se încheie cu o ieșire la locația evenimentului cu vreo două zile înainte de el, unde toate detalii sunt puse la locul lor.

Adrian Babii
În proces de examinare a locației. Sursă: Dacii Liberi

Originile festivalului

Pe parcursul multor ani, Dacii Liberi au participat la diverse festivaluri moto organizate de cluburile de motocicliști din România. În 2018, după o primă întrunire moto a clubului, desfășurată la Orheiul Vechi, s-a născut ideea de a realiza un festival asemănător celor românești și în Republica Moldova, urmând modelul acestora. Astfel, membrii clubului au hotărât să încerce să-l desfășoare.

La acea întrunire a participat un grup de aproximativ 100 de motocicliști din Moldova, România și Bulgaria și uite că, în acest an, Dacii Liberi așteaptă un public de peste 3 000 de oameni.

Prima ediție a evenimentului a avut loc în 2019, dar după a urmat o pauză de trei ani, cauzată de pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina. În 2023 s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului și acum, în 2024 – cea de-a treia.

Aici găsiți mai multe detalii despre evenimentul din acest an.

Ședință. Sursă: Dacii Liberi

Despre buget

Dacii Liberi Moto Fest este un festival necomercial. Ceea ce înseamnă că acesta nu este conceput să realizeze profit. Banii pentru organizarea lui sunt un ajutor din partea partenerilor, prietenilor clubului, donații de la alți motocicliști și venitul din vânzarea de bilete. Momentan, festivalul se menține pe entuziasmul Dacilor, care doresc să creeze un eveniment unic la ei acasă.

Cea mai mare parte a banilor este direcționată spre:
# onorariile trupelor;
# rider-urile de ospitalitate;
# amenajarea scenei (sonorizarea, luminile etc).

În proces de filmare a unui videoclip de promovare. Sursă: Dacii Liberi

Deși în acest an, recunoaște Adrian, cheltuielile pentru organizare sunt triple, Dacii nu au renunțat la tradițiile lor, respectiv motocicliștii au intrare liberă la eveniment. Intrarea pentru restul persoanelor începe de la 250 de lei pentru o zi și ajunge la 400 de lei pentru toată șederea. Dacii încearcă să mențină prețul evenimentului sub taxa normală practicată pe piață din Moldova anume pentru că este un eveniment necomercial, dar și pentru a reuși să atragă cât mai mulți oameni. În prezent, reușesc să mențină astfel prețul datorită partenerilor care acoperă unele cheltuieli.

Taxa medie pe piață a unui abonament la un festival de două zile în Republica Moldova este de 800 de lei.

Adrian Babii

Dacii Liberi organizează în acest an și o tombolă, premiul mare va fi un motor cu ataș, care a fost procurat pe banii membrilor clubului.

Sursă: Dacii Liberi Moto Fest 2023

Priorități

Prioritatea numărul 1 pentru Dacii Liberi este comoditatea oaspeților. Spre exemplu, la ediția anterioară, participanții le-au recomandat să lumineze în întregime parcarea pentru motociclete. Astfel, anul acesta, Dacii au pus accent inclusiv și asupra acestui detaliu, pentru a asigura securitatea celor prezenți la eveniment. O altă prioritate pentru ei este amenajarea unui spațiu unde comercianții vor putea munci în largul lor, cu aparat de casă, cu acceptarea plăților cu cardul și evitarea cozilor mari, cu un număr suficient de umbrele și mese, astfel ca oaspeții să se simtă cât mai confortabil.

Sursă: Dacii Liberi

Bilete pentru festivalul Dacii Liberi Moto Fest 2024 pot fi procurate pe daciiliberi.md, unde.io, afisha.md și iticket.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente