Vă amintiți despre plăcuțele cu coduri QR amenajate pe indicatoarele cu denumirile de străzi din Chișinău, despre care vă ziceam anul trecut? Atunci erau 64, iar astăzi sunt deja 95. Mai mult decât atât, trei panouri similare, doar că puțin mai mari și mai complexe, au fost încorporate recent în pavaj în diferite regiuni ale capitalei. Scanând codul, utilizatorii sunt direcționați către portalul online „travelant.org”, care permite explorarea patrimoniul material în centrul istoric și în sectoarele Buiucani, Râșcani, Ciocana și Botanica.
Egor Sotnic, fondatorul platformei travelAnt, spune că a inventat acest concept anul trecut, în timp ce se afla în China. Primul om care a crezut în ideea sa a fost pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu. Astfel, proiectul a fost lansat pe 1 august 2023 și s-a dezvoltat destul de repede: „Acum lucrăm cu tot orașul Chișinău, cu Soroca, Bălți, Stăuceni și avem contracte semnate cu Ungheni”.
Proiectul este unul comercial, ceea ce înseamnă că primăriile orașelor digitalizate achită companiei pentru acest serviciu. Totodată, toți agenții economici care se regăsesc pe hartă achită o taxă obligatorie de 1 000 de lei pe an, necesară pentru întreținerea panourilor și dezvoltarea softului. În această sumă sunt incluse și plăcuțele/stickerele ce pot fi amplasate pe ușa sau în incinta destinației turistice, fie că este vorba despre muzeu, restaurant, fie hotel.
Fiecare panou are un design unic, incluzând imagini ce reflectă într-un mod sau altul denumirea străzii unde este amplasat: „Ne-am dorit să onorăm personalitățile și să valorificăm evenimentele, zilele în cinstea cărora au fost denumite străzile, cum ar fi «Mihai Eminescu», «Ismail» sau «31 August»”.
Momentan, pe teritoriul țării noastre se regăsesc circa 200 de panouri cu coduri QR, iar platforma travelant.org cuprinde toate obiectivele turistice de pe străzile incluse: edificii importante din punct de vedere istoric, biserici, localuri, monumente, parcuri, instituții publice etc. Scanând codul și accesând site-ul, utilizatorii pot afla cele mai importante informații despre fiecare locație, textele fiind preluate din surse sigure și veridice, precum visit.md și monument.sit.md. Totodată, unele dintre ele au fost preluate de pe paginile web ale locațiilor sau au fost redactate de persoane cu cunoștințe în domeniu, precum directorii de muzee.
Egor menționează că dorește să extindă proiectul în toate orașele din Republica Moldova, să ajungă peste Prut și în toată Europa de Vest. De asemenea, echipa lucrează la dezvoltarea softului, ceea ce înseamnă că, prin intermediul platformei, utilizatorii vor putea chema și taxi, iar agenții economici vor putea publica oferte de angajare și informații privind evenimentele pe care le desfășoară. Vedeți mai jos cum arată harta acum.