În data de 20 iunie vor fi anunțate rezultatele examenelor din clasa a IX-a, iar a doua zi, elevii care vor crede că nu au fost apreciați suficient la un exercițiu vor putea depune o contestare. Cum se desfășoară acest proces și ce trebuie să știți despre el, vă explicăm mai jos.
Rezultatele examenelor de absolvire a gimnaziului elevii le vor putea afla de la instituția lor de învățământ. Odată cu publicarea rezultatelor, pe pagina web a ANCE vor apărea și testele cu baremele de corectare ale examenelor.
Dacă vreun elev nu va fi de acord cu nota primită, el va putea cere de la președintele Comisiei Școlare de Examene (CȘE) (directorul școlii, de obicei) să îi prezinte testele pentru a le examina. În cadrul acestei proceduri, elevul va putea fi însoțit și de către un părinte sau tutore, dar și de președintele CȘE.
Dacă în urma examinării elevul va crede că nu a fost apreciat corect la unul sau mai multe exerciții sau nu i-a fost calculat corect punctajul, el va putea depune o cerere de contestare în scris.
Modelul de cerere poate fi descărcat aici. În cerere, elevul va indica inclusiv numerele de rând ale itemilor ce urmează să fie reverificați.
Cererile pentru contestații sunt primite și înregistrate la instituția de învățământ în decurs de 24 de ore din momentul afișării rezultatelor, la avizierul instituției, în limitele zilei de muncă (9.0-18.00).
Dacă unul dintre elevi va întârzia cu cererea, el nu va mai putea să își îndrepte nota. Totuși, dacă reușește, testul lui se va examina în următoarele trei zile după comunicarea rezultatelor ultimului examen.
Comisia de verificare va controla doar itemii solicitați pentru reevaluare. Astfel, puneți accent pe fiecare item care credeți că merită reevaluat.
Testul contestat al elevului va fi reexaminat de către un alt profesor decât cel care l-a evaluat inițial. În urma reexaminării, nota testului nu poate fi micșorată. Nota primită în urma contestării este una definitivă.