Astăzi, 7 iunie, 15 351 de liceeni din Republica Moldova au susținut bacalaureatul la limba de instruire. Dintre aceștia, 12 659 au scris proba la limba și literatura română, iar 2 692 – la limba și literatura rusă. Iată subiectele de la testul la limba și literatura română, profil umanist.
În acest an, elevilor li s-a propus spre analiză un text din genul dramatic, cu elemente lirice. Este vorba despre drama „Pomul vieții” de Dumitru Matcovschi.
Itemul 1. Rescrie, din lista propusă, un sinonim contextual adecvat pentru lexemul „să trăim”, argumentându-ți alegerea într-un enunț. Lista sinonimelor propuse: să existăm, să fim, să conviețuim, să viețuim, să cooperăm.
Itemul 2. Ilustrează, în câte un enunț, un alt sens decât cel din text al cuvintelor: durere, a cânta.
Itemul 3. Scrie, din memorie, un vers/o strofă din lirica românească, care întruchipează chipul mamei, indicând titlul și autorul textului.
Itemul 4. Include în enunțuri dezvoltate locuțiunile „a-și călca pe inimă” și „a-și lua inima în dinți”.
Itemul 5. Rezumă, în text coerent, esența dialogului dintre Grigore și Nichita, personajele principale ale dramei „Pomul vieții”.
Itemul 6. Explică, în două-trei enunțuri, starea eului liric și argumentează cu două raționamente.
Itemul 7. Analizează, în text coerent de cinci-șase rânduri, sugestia contextuală a unei figuri de stil din poezia indicată în textul dramatic.
Itemul 8. Indică două trăsături morale ale lui Nichita și argumentează cu exemple din text.
Itemul 9. Comentează, într-un text coerent de opt-10 rânduri, motivul literar al demnității în textul dat, în raport cu același motiv dintr-un alt text din literatura română (numește textul și autorul, citează din textul ales).
Itemul 10. Interpretează, în două enunțuri dezvoltate, valoarea stilistică a punctelor de suspensie.
Itemul 11. Exprimă, în spațiul rezervat, un punct de vedere cu privire la importanța susținerii morale pentru o persoană aflată într-o situație dificilă.
Itemul 12. Meditează, în text coerent de șase-șapte rânduri, asupra afirmației: „Poeții geniali se nasc odată la 100 de ani sau chiar mai rar”.
Itemul 13. Argumentează, în două teze (raționament + exemplu), apartenența textului la genul dramatic.
Itemul 14. Elaborează, în spațiul rezervat, o invitație la o conferință pe care o vei adresa colegilor tăi, valorificând datele legendei.
Itemul 15. Redactează un eseu argumentativ în raport cu afirmația „Dragoste este ceva fără de care nici om, nici pasăre nu poate trăi”.
Subiectele sunt colectate exclusiv în baza memoriei elevilor ce au susținut examenul. Dacă doriți să ne ajutați cu completarea acestora, vă rugăm să ne scrieți.
Aici puteți vedea ce itemi au avut de rezolvat elevii de la profilul real.
Amintim că sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 4-21 iunie 2024, la aceasta fiind înscriși circa 18 800 de elevi și eleve. Orarul probelor de examen, sesiunea 2024, poate fi găsit aici. Pentru a simplifica experiența ta la sesiunea de bac, am pregătit și un ghid în care găsești tot ce trebuie să cunoști despre examene.
Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.