Patru mobilități Erasmus în trei ani de studii: cunoaște-o pe Alina Cernenchi, studentă la Iași

BeFunky-collage (33)
Foto:Alina Cernenchi/arhivă personală

Alina Cernenchi este studentă în anul I la masterat în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Pe parcursul ultimilor trei ani, tânăra a beneficiat de patru mobilități academice prin intermediul programului Erasmus+. În prezent, ea este președinta Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG Iași) și împărtășește experiențele ei cu tinerii dornici de a-i urma parcursul.

„Nu credeam că voi fi studentă în România”

Alina a studiat la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” din Chișinău, unde a avut noroc de profesori extrem de implicați de la care a însușit lecții și informații valoroase. Din clasa a V-a până la absolvirea liceului, tânăra a practicat handbalul la Școala Sportivă Specializată de Handbal nr. 2 din Chișinău. „Acest hobby a contribuit esențial la conturarea personalității mele. Datorită antrenamentelor de trei ori pe săptămână și competițiilor din weekend, handbalul a devenit una dintre principalele mele activități. Antrenorul, alături de care am lucrat, s-a dedicat în totalitate și ne-a învățat ce înseamnă disciplina. De aceea, am reușit să ocupăm poziții premiante atât la campionate naționale, cât și internaționale. În anul 2019, am reprezentat echipa națională de handbal a Republicii Moldova la Campionatul European între statele mici în orașul Tuzla, Bosnia și Herțegovina”, povestește studenta.

Fiind implicată în multe activități, tânăra a fost mereu foarte atașată de casă. Ea și-a dorit să rămână în Republica Moldova pentru a-și continua studiile universitare. La îndemnul unor prieteni a depus dosarul și la două universități din România. Alina a studiat la specializarea Management în cadrul programului de licență, iar la masterat a ales să se aprofundeze în Afaceri Internaționale și Strategii Interculturale. Tânăra a optat pentru acest domeniu datorită varietății de locuri de muncă oferite pe piață și interesului propriu pentru sfera dată. „Nu credeam că voi fi studentă în România, eu intenționam să rămân acasă. Fiind admisă la Iași, am decis totuși să rămân aici datorită oportunităților pe care le-am întrezărit și prestigiului pe care îl are universitatea”, explică studenta.

Alina crede în expresia „persoana potrivită la locul potrivit”. Din acest motiv, după patru ani petrecuți la Iași, este sigură că acest oraș i-a devenit o a doua casă.

Sursă: Alina Cernenchi/arhivă personală

Once Erasmus, always Erasmus

Un aspect remarcabil al parcursului academic al Alinei este experiența diversă din cadrul programului Erasmus, o oportunitate care i-a schimbat viața. „Erasmus a fost unul dintre cele mai mari visuri de ale mele încă de pe băncile liceului. Atunci însă mi se părea că e prea greu de realizat. Totul până când am ajuns să studiez la Iași. Universitatea oferă extrem de multe oportunități, îndeosebi de studiu, la peste 170 de universități din Europa, și nu numai”, spune tânăra.

Prima experiență Erasmus a avut-o la University of Łodź, o universitate din inima Poloniei care se află în top 1 000 universități din toată lumea. „Tata îmi spunea mereu că stră-străbunelul a fost din Polonia. Cred că acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales această țară pe lângă costurile reduse comparativ cu alte zone”, mărturisește Alina. Deși inițial a întâmpinat dificultăți legate de viză și permis de ședere, odată ajunsă acolo, s-a adaptat rapid. University of Łódź a fost printre puținele universități care desfășurau orele fizic în toiul pandemiei. Acolo Alina a cunoscut profesori extrem de bine-pregătiți, iar cunoștințele de limbă rusă și spaniolă i-au fost foarte utile în mediul intercultural din care făcea parte. Chiar dacă a întâmpinat unele bariere în procesul de comunicare în limba engleză, tânăra a depășit aceste dificultăți după ce s-a împrietenit cu studenții din alte țări. Ea a urmat și un curs de limbă poloneză care a ajutat-o să se familiarizeze mai bine cu cultura țării în care se afla.

După această experiență, Alina a continuat să exploreze noi oportunități Erasmus. „Once Erasmus, always Erasmus”, spune ea. A urmat două mobilități de practică de trei luni la hoteluri din Tossa de Mar, Spania și insula Creta, Grecia, precum și o mobilitate de scurtă durată la University of Applied Sciences BFI Vienna din Austria. Fiecare experiență a fost unică și i-a oferit lecții valoroase, dar Polonia rămâne cea mai specială pentru ea. „Cu siguranță aceste experiențe nu vor fi ultimele, întrucât am fost selectată deja și pentru alte mobilități”, afirmă Alina.

Sursă: Alina Cernenchi/arhivă personală

„ATRAG Iași mi-a oferit cei mai buni prieteni”

Alina își împarte timpul cu succes între voluntariat și facultate. Ea este președinta ATRAG Iași și a reușit să pună în aplicare cunoștințele obținute la Management în cadrul activităților pe care le-a organizat. Asociația are aproximativ 170 de voluntari care derulează împreună evenimente precum Festivalul „Dor de Basarabia”, excursia „Cunoaște Basarabia” sau Gala Aniversară. Acestea presupun o serie de responsabilități, timp și energie. „De multe ori ești nevoit să renunți la interesele personale pentru a duce la bun sfârșit un angajament pe care ți l-ai luat voluntar față de persoanele care cred în tine. Mă străduiesc în acest sens să păstrez o foarte bună evidență a task-urilor prin to do list-uri săptămânale, lunare, calendare cu evenimente marcate cu roșu, mementouri, stabilirea termenelor-limită pentru fiecare sarcină și altele. Printr-un management eficient al timpului reușesc să fac ceea ce îmi propun. Cu toate acestea, ATRAG Iași mi-a oferit cei mai buni prieteni, cele mai frumoase amintiri, cele mai valoroase experiențe personale și profesionale și o mulțime de oportunități”, povestește Alina. Ea profită din plin de studenție și de oportunitățile care i se ivesc în cale, iar pentru viitorii studenți a venit cu câteva recomandări. Iată care sunt acestea.
# Să nu vă fie frică să încercați indiferent de situație.
# Profitați de fiecare experiență care vă apare în cale, pentru că este posibil să nu primiți o altă șansă în viitor.
# Lucrați zi de zi la disciplina personală și la un management cât mai eficient al timpului.
# Nu uitați să visați, iar cu o doză de 99 % muncă și 1 % noroc nu aveți cum să dați greș.

Alina este un exemplu de curaj, determinare și succes, demonstrând că visurile pot deveni realitate prin muncă și perseverență. Programul Erasmus i-a deschis uși către oportunități internaționale contribuind esențial la dezvoltarea sa personală și profesională.

Ce este Erasmus+?

Programul Erasmus+ este o inițiativă a Uniunii Europene care promovează schimburile educaționale, culturale și profesionale între studenți, profesori și alte categorii de participanți. Lansat în 1987 și extins ulterior pentru a include diverse activități, Erasmus+ se adresează nu doar studenților universitari, ci și elevilor, stagiarilor, tinerilor și voluntarilor. Scopul principal al programului este de a sprijini educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Acesta oferă oportunități pentru următoarele.

# Studii și practică în străinătate. Studenții pot studia la instituții partenere din alte țări sau pot efectua stagii în companii și organizații internaționale. Experiențele internaționale contribuie la dezvoltarea competențelor lingvistice, culturale și profesionale.
# Proiecte de colaborare. Erasmus+ susține proiectele de colaborare între instituții educaționale, organizații neguvernamentale și companii pentru a dezvolta și implementa bune practici și inovare în educație și formare.
# Formare profesională și voluntariat. Tinerii și profesioniștii din diverse domenii pot participa la programe de formare și voluntariat în străinătate, contribuind la dezvoltarea personală și profesională.
# Sprijin pentru politicile de tineret și sport. Erasmus+ finanțează activități care promovează incluziunea socială, egalitatea de șanse și participarea activă a tinerilor în societate, precum și proiecte care încurajează sportul de masă.

Prin aceste inițiative, Erasmus+ contribuie la îmbunătățirea calității educației și formării, la crearea unei piețe a muncii mai competitive și la promovarea unui sentiment de cetățenie europeană activă și responsabilă. Programul are un impact semnificativ asupra dezvoltării personale și profesionale a participanților, oferindu-le competențe valoroase și experiențe de neuitat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente