Pentru al treilea an consecutiv, UTM organizează sesiuni de examene pentru tinerii refugiați din Ucraina

img-d71baf2470a4466e522f3a17dd8d9dc6-v-1030×773

În cadrul programului de gestionare a crizei refugiaților din Ucraina, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) își demonstrează în continuare solidaritatea și angajamentul față de tinerii refugiați din Ucraina, oferindu-le sprijinul necesar pentru a-și continua studiile și a se integra eficient în sistemul educațional din Republica Moldova, în pofida provocărilor actuale. Pentru al treilea an consecutiv, UTM organizează sesiuni de examene speciale pentru a facilita accesul refugiaților la educația de calitate.

Această inițiativă vine ca răspuns la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care a apreciază expertiza și resursele UTM ca fiind esențiale pentru organizarea cu succes a examenelor. În acest sens, Universitatea a pus la dispoziție patru săli echipate cu câte 12 calculatoare și a desemnat personal calificat pentru a monitoriza și facilita procesul de examinare.

Susținerea examenelor este esențială pentru ca tinerii refugiați să poată fi admiși în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova și din străinătate.

Vilena FRUMUSACHI, specialistă principală, responsabilă de Centrul de Testare din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, împreună cu echipa Direcției Tehnologia Informației și Comunicații (DTIC) a UTM, au fost desemnați să asigure desfășurarea acestor examene. Alături de echipa de instructori, ei au contribuit la crearea unui mediu optim pentru desfășurarea testelor.

Cu sprijinul rectorului Viorel BOSTAN și al prorectorului pe Digitalizare Dinu ȚURCANU, echipa DTIC a UTM a jucat un rol esențial în organizarea și desfășurarea acestor examene. Instructorii care au contribuit la buna desfășurare a acestui proces sunt:
# Alexandru GRĂCHILĂ, DTIC, UTM;
# Lesea TERES, profesor, Ucraina;
# Hanna TABARCEA, profesor, Ucraina;
# Elena TABACAR, profesor, Ucraina;
# Dmitri Ciumakov, student UTM, Ucraina.

În acest an, candidații susțin Testul Național care include patru subiecte: Limba ucraineană, Matematica, Istoria Ucrainei și un obiect la alegere, în funcție de specialitatea dorită. Testele se desfășoară online, în sălile de calculatoare din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM, și le permit solicitanților să se înscrie la studii superioare de licență atât în Republica Moldova, cât și în alte țări.

Sesiunile de examene se desfășoară în două etape, pe parcursul a cinci zile, în perioada 1-6 iunie 2024. Anul acesta, 198 de elevi ucraineni s-au înregistrat pentru a participa la Testul Național.

Alături de echipa UTM, se află și Lilia NATALCENKO, metodist responsabil pentru punctul de testare la UTM din cadrul Centrului Regional de Evaluare a Calității Educației din Donețk (Ucraina), și Ivan DUMINICA, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice la Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Această perioadă este plină de emoții pentru mii de copii și tineri refugiați din Ucraina, care se pregătesc să susțină examenele de absolvire și să pășească mai departe în viață. UTM le oferă nu doar suport logistic, ci și încredere în viitorul lor academic, remarcându-se ca o comunitate care se implică activ în sprijinirea celor aflați în nevoie. Oferind suport tinerilor refugiați din Ucraina, UTM contribuie la construirea unui viitor mai luminos pentru aceștia și la promovarea valorilor fundamentale ale educației și ale compasiunii.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente