Opt propuneri de proiecte de cercetare științifică ale UTM vor primi finanțare din partea României

UTM screen

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) al României a aprobat lista Proiectelor de colaborare cu Republica Moldova acceptate la finanțare. Competiția are drept scop consolidarea rețelelor de cercetare deja existente și dezvoltarea de noi colaborări între grupuri de cercetători din România și Republica Moldova.

Propunerile de proiecte au fost elaborate în următoarele domenii științifice:
# științe exacte și inginerie (din 42 de proiecte, 25 au fost înaintate de cercetătorii UTM);
# științe sociale și umaniste (din 54 de proiecte, 4 – din partea UTM);
# știintele vieții (din 78 proiecte, 18 – de la UTM).

Anunțăm că în urma procesului de selecție au fost aprobate pentru finanțare 7 propuneri de proiecte de cercetare ale colaboratorilor UTM. Aceste proiecte au fost evaluate și selectate pe baza criteriilor de excelență și impact.

Stiințe exacte:
– Cercetări asupra îmbunătățirii durabilității grapelor cu discuri prin acoperiri termice în jet de plasmă – Iurie MELNIC, dr., conf. univ;
– Senzor hardware pentru radiație cosmică utilizând inteligența artificială pentru aplicații spațiale – Nicolae SECRIERU, dr., conf. univ;
– 3D Aero-materiale integrate în module senzitive pentru aplicații senzoristice –  Victor ZALAMAI, dr., conf. cerc;
– Pansamente biofuncționalizate pentru vindecarea îmbunătățită a rănilor și controlul infecțiilor –  Liliana CEPOI, dr. hab, conf. cerc.

Științele vieții:
– Cercetări privind valorificarea diferitelor soiuri de triticale și a borhotului de malț pentru dezvoltarea de produse de panificație și paste făinoase – Aliona GHENDOV-MOSANU, dr. hab., prof. univ.
– Colaborare transfrontalieră pentru alimente mai sigure: cercetare avansată a agenților patogeni infecțioși în carnea proaspătă comercializată – Nicolae STARCIUC, dr. hab., prof. univ.
– Cercetări privind valorificarea drojdiilor – produs secundar din industria fermentativă în nutriția animalelor de fermă – Larisa CAISIN, dr. hab, prof. univ.
– Proiectarea arhitecturilor supramoleculare pe bază de derivați metalici de ftalocianine-nanoparticule funcționalizate cu aplicații în medicină – Lidia GHIMPU, dr., conf. cerc.

Lista integrală a proiectelor aprobate spre finanțare, pe domenii, poate fi consultată pe pagina UEFISCDI, care are rolul de a sprijini proiectele de cercetare și de a contribui la dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare. Actualmente se află în discuție publică Pachetul de informații pentru competiția „Proiecte complexe bilaterale cu Republica Moldova”, concurs organizat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în colaborare cu Agenția Națională pentru Cercetare și Inovare (ANCD), având ca bază principiul Lead Partner (UEFISCDI).

Realizarea remarcabilă a cercetătorilor științifici ai Universității Tehnice a Moldovei este rezultatul efortului și dedicării lor, dar și al sprijinului ferm din partea conducerii universității. Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, acordă o importanță deosebită cercetării științifice și promovării acesteia, considerând-o esențială pentru dezvoltarea academică și tehnologică a universității. Viziunea sa de a transforma UTM într-un catalizator pentru inovație și colaborare internațională se reflectă în sprijinul plenar acordat proiectelor de cercetare, contribuind astfel la consolidarea legăturilor științifice cu instituții din România și la plasarea UTM în avangarda progresului științific și tehnologic regional. Acest succes remarcabil demonstrează angajamentul UTM de a excela în domeniul cercetării științifice și de a contribui la progresul societății.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente