Vacanța mare bate la ușă, iar asta înseamnă că au mai rămas doar două săptămâni până la finalizarea anului școlar. Această perioadă este destul de plină, deoarece trebuie să susții evaluări finale, iar dacă ești la liceu – tezele semestriale. Tot acum se calculează și mediile pentru semestrul II, dar și cele anuale, și astfel se încheie situația ta școlară pentru clasa pe care o absolvi. Însă nu toți elevii pot trece în următoarea clasă, pentru că rămân corigenți sau repetenți. Despre aceste cazuri îți spunem în cele ce urmează.
Întâi de toate, îți explicăm diferența dintre „corigent” și „repetent”.
Corigența e atunci când nu reușești să promovezi una sau mai multe materii la sfârșitul unui semestru sau al unui an școlar. Un elev corigent are șansa de a susține examene de corigență pentru a-și îmbunătăți notele și pentru a promova materiile respective. Dacă treci de aceste teste, poți fi promovat în clasa următoare.
Repetenția se întâmplă când nu reușești să promovezi anul școlar, având note insuficiente la un număr prea mare de materii. Un elev repetent trebuie să repete întregul an școlar. Cu alte cuvinte, nu ai voie să susții examene de corigență, ci ar trebui să te reînscrii în aceeași clasă și să urmezi din nou toate disciplinele.
Conform regulamentului, în școlile din Republica Moldova poți rămâne corigent sau repetent dacă ești clasa a X-a sau a XI-a.
Dacă ai obținut note medii anuale între „1″ și „4″ la una-trei materii, atunci vei fi considerat elev corigent. În acest caz, poți promova în clasa următoare doar după ce susții examenele de corigență, conform deciziei Consiliului profesoral și ordinului directorului școlii. Subiectele de la examene vor fi din toată materia studiată în semestrul sau anul școlar. Pentru a trece examenele de corigență, ar trebui să susții cel puțin câte două probe scrise la o materie.
În cazul în care ai note medii anuale de la „1″ la „4″ la mai mult de trei discipline școlare, ești considerat elev repetent și nu promovezi în următoarea clasă. Așadar, vei fi exmatriculat și ar trebui să te reînscrii în aceeași clasă din anul de studii următor. Totodată, poți rămâne repetent și dacă nu te-ai prezentat sau nu ai promovat proba de corigență la cel puțin o disciplină școlară.
De asemenea, repetenția este valabilă și în cazul în care ești elev amânat și nu ai fost la cel puțin o sesiune de încheiere a situației școlare la o disciplină.
Un elev amânat este un școlar care, din diverse motive justificate (cum ar fi probleme de sănătate, absențe motivate, situații familiale dificile), nu a reușit să participe sau să finalizeze toate activitățile școlare necesare într-un anumit semestru sau an școlar. Evaluarea sa este amânată până când poate susține examenele sau își poate îndeplini obligațiile școlare restante. După ce situația se normalizează, elevul trebuie să fie evaluat pentru a-și completa notele și pentru a putea fi promovat în următoarea clasă.
Decizia cu referire la promovare și/sau la repetenție/corigență este luată de Consiliului profesoral al instituției tale de învățământ și este adoptată până în data de 1 septembrie a anului în curs. Este confirmată prin ordinul directorului școlii.
În acest articol îți spunem pentru câte absențe nemotivate poți fi exmatriculat(ă) dacă ești la liceu.