În data de 15 mai au fost constituite comisiile republicane de evaluare pentru sesiunea de bacalaureat 2024. În total, în sesiunea curentă vor activa 18 comisii de evaluare, în care vor fi încadrați circa 550 de profesori evaluatori.
Componența numerică a fiecărei Comisii Republicane de Evaluare a fost stabilită în funcție de numărul testelor scrise la disciplina de examen și de timpul destinat verificării testelor. Profesorii care vor controla testele de bac au participat deja la cursuri de formare.
Când vor fi verificate testele? Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din municipiul Chișinău începând cu data de 4 iunie. În data de 27 iunie la centrele de bacalaureat vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază. Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 4-21 iunie 2024.
83 de dosare depuse de candidați cu diferite tipuri de dizabilități
Comisia Națională de Examene a aprobat și o decizie referitoare la acordarea condițiilor speciale de examinare unor candidați care susțin examenele naționale de absolvire în anul curent.
Comisia a evaluat în total 83 de dosare depuse de candidați cu diferite tipuri de dizabilități, dintre care 37 urmează să susțină examenul național de bacalaureat, iar 46 – examenele naționale de absolvire a gimnaziului. În majoritatea cazurilor s-a solicitat mărirea cu cel mult 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru candidații cu deficiențe neuromotorii sau vizuale grave.
De asemenea, în multe cazuri a fost solicitată acordarea mai multor condiții speciale de examinare (de exemplu: timp suplimentar, separarea de un grup mare sau desemnarea unui asistent individual).
Ce trebuie să mai cunoști despre verificarea testelor de examen
Pentru verificarea testelor de examen în municipiul Chișinău sunt create centrele republicane de evaluare. Acestea trebuie să corespundă anumitor condiții tehnice și de securitate. În aceste centre pot să intre doar persoanele autorizate.
Pentru verificarea testelor scrise ale candidaților, pentru fiecare disciplină de examen se constituie Comisia Republicană de Evaluare. În componența comisiei vor intra: un președinte, vicepreședinți și profesori evaluatori. Ultimii trebuie să fie cadre didactice din învățământul general/profesional tehnic, deținători de grade didactice, sau din învățământul superior, cu stagiu de cel puțin cinci ani în domeniul profesat.
Înainte de a fi verificate, testele sunt scanate. Profesorii vor verifica toate testele care vizează specialitatea lor, cu excepția celor care provin din instituția de învățământ în care ei activează. Testele sunt verificate cu pix roșu și verde de către doi profesori evaluatori, în mod independent unul de altul.
Dacă cei doi profesori au acordat un punctaj diferit itemilor din test, punctajul final va fi stabilit de către președintele sau vicepreședintele Comisiei Republicane de Evaluare. Totodată, aceștia vor reverifica, în mod obligatoriu, și testele apreciate cu 90-100 % din punctajul maxim.
Mai multe detalii despre organizarea examenelor de bac găsiți în acest articol.