Universitatea Tehnică a Moldovei își consolidează angajamentul față de pregătirea specialiștilor în securitatea cibernetică prin semnarea unui Acord de Parteneriat Academic dintre Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR” și Fortinet, în data de 30 aprilie 2024. Această colaborare reprezintă un pas semnificativ în direcția oferirii de perspective și certificări de vârf studenților și profesioniștilor, pregătindu-i să devină experți în securitatea rețelelor folosind tehnologiile și soluțiile Fortinet.
Programul de parteneriat academic este instituit în instituții educaționale pentru a crea o forță de muncă profesionistă în domeniul securității cibernetice. Acest program face legătura dintre educație și carieră prin accesul la cursuri de formare și certificare Fortinet recunoscute de industrie. Programul Academic Partner colaborează cu cele mai de TOP instituții de învățământ din întreaga lume pentru a ajuta cursanții să devină parte dintr-un grup de elită de profesioniști calificați în securitate cibernetică. Această inițiativă este consolidată de prestigiul companiei, lider global în securitatea cibernetică, recunoscut pentru platforma sa – Fortinet Security Fabric, care oferă protecție împotriva amenințărilor cibernetice.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/071.jpg)
Devenind parte a acestei inițiative globale, CYBERCOR în calitate de partener academic autorizat poate integra certificarea “Training Institute” direct în cursurile existente ale UTM sau poate facilita accesul la platforma educațională ca formare continuă de sine stătătoare. Pentru a forma competențe aliniate cerințelor pieței muncii, UTM va utiliza instrumentele și tehnologiile de securitate Fortinet în cadrul lucrărilor de laborator, dar și activităților practice cu studenții.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/024-1536x1024-1.jpg)
Prin programul de parteneriat academic, instituțiile oferă formare și certificare industrială în domeniul securității cibernetice. Absolvenții programului vor dobândi abilități de securitate cibernetică pentru a ajuta la protejarea rețelelor de amenințările cibernetice globale, cum ar fi atacurile de phishing, ransomware, compromiterea e-mailurilor de afaceri, etc. De asemenea, un factor imperativ în această colaborare reprezintă și oferirea de vouchere gratuite pentru examenele de certificare, fiecărui student înrolat la cursurile Fortinet.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/034-1536x1024-1.jpg)
În contextul semnării Acordului de parteneriat academic între UTM și FORTINET, reprezentanții noului partener al UTM – Lucian NANAU, Major Account Manager; Robert GUȚULEAC, Country Manager NetSafe, distribuitorul Fortinet în Republica Moldova, dar și Sergiu RABII – Director de Programe în cadrul proiectului „Tehnologiile Viitorului” (FTA) – implementatorul strategic al CYBERCOR, au elucidat în cadrul dialogului susținut cu rectorul UTM, prof. univ., dr.hab. Viorel BOSTAN și prorectorul pentru Digitalizare – conf.univ., dr. Dinu ȚURCANU, că oferta cursurilor Fortinet acoperă un spectru larg de subiecte esențiale în securitatea cibernetică, inclusiv fundamentele securității cibernetice; configurarea și administrarea dispozitivelor Fortinet, cum ar fi firewall-urile FortiGate; monitorizarea și analiza traficului de rețea pentru detectarea amenințărilor; implementarea și gestionarea soluțiilor de securitate pentru Cloud, precum și tehnologii avansate de securitate, cum ar fi protecția împotriva atacurilor DDoS sau securitatea endpoint-urilor. Aceste programe pregătesc și certifică profesioniști pentru a ocupa poziții cheie în domeniul securității cibernetice, consolidând competențele necesare pentru ingineri de securitate, administratori de rețea, analiști de securitate etc. Colaborarea dintre UTM și Fortinet va contribuie la creșterea nivelului de competență în securitatea cibernetică în țară și va oferi oportunități de carieră într-un domeniu în continuă expansiune.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/054.jpg)
Acordul de parteneriat academic între Universitatea Tehnică a Moldovei și Fortinet reprezintă o inițiativă semnificativă în promovarea educației și pregătirii specialiștilor în securitatea cibernetică. Această colaborare contribuie la consolidarea poziției UTM ca hub de excelență în domeniu, dar și îmbunătățește capacitățile și perspectivele carierei pentru studenți și profesioniști, subliniind importanța parteneriatelor între instituții academice și industrie pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale sectorului tehnologic și al securității cibernetice.
Luând în considerare că instrumentele și platformele Fortinet asigură performanţa accelerată hardware şi nivelurile integrate multiple de securitate pentru protecţia reţelei şi aplicaţiilor împotriva ameninţărilor – „Sunt ferm convins că anume de astfel de parteneri avem nevoie în funcţionarea Cybercor. În acest sens, aduc sincere mulţumiri pentru deschiderea de care au dat dovadă, reprezentanții companiei, şi sunt convins că gama de soluţii Fortinet – tehnologii inovative de protecţie şi analiză a contentului, ecrane interreţea, VPN, antimalware, prevenirea accesului neautorizat, controlul aplicaţiilor, filtrare web, antispam, controloare fără fir şi acceleratoare WAN, produse de gestionare, analiză, protecţie a e-mail, bazelor de date şi utilizatorilor finali – vor deveni parte componentă a Securităţii Cibernetice în Republica Moldova!”, a menționat la finele întâlnirii, Țurcanu, prorector UTM.
– Ne dorim ca traseul educațional, dar și cursurile pe care le vor urma studenții, masteranzii, doctoranzii, dar și angajații autorităţilor publice sau private să fie de calitate şi să acopere diverse scenarii de caz și exprimăm sincere mulțumiri Universității Tehnice a Moldovei pentru deschiderea de care dau dovadă, a menționat Lucian Nanau.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/05/061-1536x1024-1.jpg)
Fortinet a fost înființată în 2000 de către Ken Xie, fondatorul vizionar și președintele anterior și CEO al NetScreen (vândută ulterior către Juniper pentru aproximativ 3.5 miliarde de dolari) și este condusă de o echipă puternică de management, cu experiența vastă în domeniul soluțiilor de networking și securitate. Compania își are are sediul principal în Sunnyvale, California, având birouri de suport, dezvoltare și vânzări în toată America de Nord, Europa și Asia pentru a asigura succesul clienților.
Amintim că Fortinet, lider global în soluții integrate de securitate cibernetică, a fost numit lider în Quadrantul Magic Gartner, pentru infrastructura LAN – wired si wireless. Abordarea inovatoare a Fortinet, care folosește Security Fabric, unificată de FortiOS, a permis o integrare extrem de strânsă între produsele sale cu fir și wireless, poziționându-l ca lider în industrie.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.