La invitația colonelui de poliție, Vitalie MOISEI şi Ion INDRICEAN din cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI, Dinu ŢURCANU, prorector UTM pentru Digitalizare și coordonator strategic al Cybercor, în parteneriat cu compania Cisco Systems, a organizat o nouă instruire în domeniul securității cibernetice pe platforma noii entități înființate la Universitatea Tehnică a Moldovei – Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică Cybercor, creată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Marea Britanie.
Scopul urmărit a constat în a instrui 41 de funcționari publici cu statut special din cadrul subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, cu ultimele tehnologii inovative în domeniul securității informaționale, dar și prezentarea unui set de practici în domeniul igienei cibernetice.
Trainingul a inclus informați cu privire la ultimele tehnologii inovative în domeniul securității informaționale; prezentarea unui set de practici în domeniul igienei cibernetice și dobândirea competențelor legate de asigurarea securității cibernetice în spațiul online. Au fost abordate diverse tehnici și metode de evaluare și identificare a e-mail-urilor frauduloase; modalitățile de verificare a adreselor emitente prin platforme specializate de scanare; măsurile de prevenție a software-ului malițios; riscurile asociate navigării în mediul online; amenințările și mecanismele de inginerie socială, precum și cerințe minime pentru securizarea echipamentelor terminale, dispozitivelor mobile și a tranzacțiilor online.
Mulțumind dlor Vitalie MOISEI și Ion INDRICEAN din cadrul Academiei de Poliție „Ştefan cel Mare” a MAI pentru implicare în organizarea acestui eveniment important şi util pentru societate, Dinu ȚURCANU a subliniat că securitatea cibernetică este o problemă tot mai importantă în societatea actuală, iar funcționarii publici au o responsabilitate deosebită în protejarea datelor confidențiale și a infrastructurii IT. Totodată, prorectorul UTM pentru Digitalizare a exprimat mulțumiri participanților pentru interesul manifestat.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/b-9-1536x1022-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/a-8-1536x1022-1.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/11-5.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/10-7.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/5-12.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/4-15.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/3-17.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/2-18.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2024/04/1-20.jpg)
Această instruire le-a permis participanților să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în domeniul securității cibernetice, ceea ce va contribui la creșterea gradului de protecție a informațiilor și sistemelor informatice ale MAI. Trainingul face parte din seria de instruiri planificate pentru anul 2024, realizate în parteneriat cu Cybercor și Cisco Systems. Scopul urmărit este de a oferi instituțiilor publice și private expertiză în materie de securitate pentru a contribui la creșterea gradului de securitate cibernetică în Republica Moldova.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.