Ucraina va primi 60,8 miliarde de dolari din partea SUA. Camera Reprezentanților a aprobat un pachet de ajutor militar

Ucraina SUA
Foto:CNN

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de ajutor în valoare de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Din această sumă, 60,8 miliarde de dolari reprezintă ajutor militar pentru Ucraina. Oferirea banilor marchează un moment crucial pentru Ucraina, care se confruntă cu o criză de muniție și de arme și pierde teren pe câmpul de luptă în războiul cu Rusia.

Decizia a fost luată ieri, 20 aprilie, după mai multe luni de negocieri tensionate. Aceasta a obținut 311 voturi „pentru” și 112 voturi „contra”. Mai mult de jumătate dintre cei care au votat sunt Democrați (210 voturi), scrie BBC. Republicanii, îngrijorați de datoria națională în creștere și precauți în privința unei implicări suplimentare în conflicte externe, și-au exprimat opoziția.

Potrivit proiectului de lege, din cei 60,8 miliarde de dolari pe care îi va primi Ucraina, aproximativ 23 de miliarde de dolari ar fi destinate pentru a reface armele, stocurile și instalațiile SUA. Peste 11 miliarde de dolari ar finanța operațiunile militare americane actuale din regiune, iar aproape 14 miliarde de dolari ar ajuta Ucraina să cumpere sisteme avansate de armament și alte echipamente de apărare.

De asemenea, proiectul de lege include și cerințe de compensare a costurilor din partea altor aliați ai SUA și implică un plan prin care Ucraina va rambursa o parte din ajutor.

Președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski a declarat într-o postare pe platforma X, că acest ajutor „va salva mii de vieți și va ajuta ambele națiuni să devină mai puternice.

Volodâmâr Zelenski, președintele Ucrainei

Noul pachet de ajutor pentru Ucraina a fost cerut pentru prima dată pentru a fi aprobat de Congres acum șase luni de Joe Biden. Într-o declarație de ieri, 20 aprilie, acesta a transmis un „mesaj clar” privind poziția de lider a Americii pe plan mondial.

Joe Biden, președintele SUA

Ajutor pentru Israel și pentru regiunea indo-pacific

Pe lângă ajutorul pentru Ucraina, SUA va oferi 26,4 miliarde de dolari și pentru Israel. Potrivit proiectului de lege, această finanțare „va sprijini Israelul în efortul său de a se apăra împotriva Iranului și a reprezentanților săi și pentru a finanța operațiunile militare americane ca răspuns la atacurile recente”.

Banii vor fi folosiți pentru a crește rezervele de Iron Dome (n.r. sistem mobil de apărare aeriană) și a altor sisteme de apărare ale Israelului.

În plus, și regiunea Indo-Pacific va primi ajutor în valoare de 8,1 miliarde de dolari din partea SUA. Prin acest ajutor, SUA vrea să „descurajeze agresiunea chineză în regiune și provocările sale militare tot mai frecvente împotriva Taiwanului.” Din bani ar trebui să se cumpere submarine, să fie construite docuri și să fie produse muniții.

Proiect de lege votat de Camera Reprezentanților va trebui să fie aprobat Senat și ulterior înaintat președintelui Biden pentru a-l semna ca lege.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente