Cum proiectul „Educatorii de la Egal la Egal” transformă educația în Moldova: peste 12 000 de tineri au beneficiat de instruiri

educatori de la egal la egal
Foto:moldova.unfpa.org

Începând cu anul 2020, aproximativ 12 000 de tineri din Republica Moldova, inclusiv refugiați și persoane cu dizabilități, au beneficiat de programe educaționale prin proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic (ÎPT) pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”. Datorită programului, tinerii au învățat despre alimentația sănătoasă, sănătatea sexuală și reproductivă, sănătatea mentală și prevenirea stereotipurilor de gen.

Proiectul a fost inițiat în 12 instituții ÎPT, patru în Chișinău și opt în alte orașe precum Cahul, Nisporeni, Rezina, Orhei, Edineț, Râșcani, Bălți și a avut un impact semnificativ în comunitățile școlare și în rândul tinerilor participanți, cu sprijinul a nouă companii partenere.

Rețeaua „Educatorilor de la Egal la Egal”, coordonată în cadrul proiectului, a oferit suport și resurse educaționale pentru educatori. Aceasta a facilitat implementarea practicilor educaționale care pun accent pe egalitate și incluziune, contribuind la îmbunătățirea relațiilor dintre elevi și educatori și la întărirea colaborării dintre școală și comunitatea locală.

Sursă: moldova.unfpa.org

Un obiectiv important al proiectului a fost pregătirea tinerilor pentru piața muncii. Acesta a fost realizat prin dezvoltarea abilităților esențiale de viață și promovarea comportamentelor sănătoase. Prin colaborarea cu companii de afaceri și instituții ÎPT, tinerilor li s-au oferit oportunități de stagii și instruire practică, pregătindu-i astfel pentru angajare și contribuind la creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în Moldova. În afară de tineri, alți peste 1 400 de angajați din companii de afaceri și instituții ÎPT și aproximativ 500 de părinți s-au implicat și au beneficiat de aceste programe.

Conform Studiului privind Cunoștințele, Abilitățile și Practicile (KAP, 2022) ale elevilor din ÎPT, realizat de UNFPA, participanții la programele educaționale sunt mai bine pregătiți de angajare. Capacitatea tinerilor de a comunica și de a lucra în echipă s-a sporit aproape de două ori, iar cunoștințele lor despre comportamentul sănătos au crescut semnificativ.

Sursă: moldova.unfpa.org

Pentru a promova aceste cunoștințe și abilități, educatorii organizează sesiuni de informare sub diverse forme, cum ar fi campanii de informare, campanii de sensibilizare, flashmoburi, cafenele publice, teatru social și activități de grup.

Extinderea proiectului până în 2027 va implica acum toate cele 88 de instituții profesionale tehnice din Moldova. Prin intermediul proiectului „Educatorii de la Egal la Egal”, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) continuă să investească în educația și formarea tinerilor pentru a le asigura un viitor mai prosper și mai echitabil.

Sursă: moldova.unfpa.org

Autor: Daniel Gulcinschi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente