Ancorat în elita academică mondială, doctorandul Victor Buza îşi proiectează viitorul de la înălţimea Harvardului. La 23 de ani, el studiază la această celebră universitate cosmologia (ştiința care se ocupă cu structura și dimensiunea Universului, dar și cu evoluția acestuia și legile care îl guvernează), după care se vede cercetător şi profesor universitar.
„Am început să simt gustul succesului”
Victor Buzu a făcut liceul la Chişinău şi spune că la şcoală era bun la matematică, nu şi la fizică însă. „Prin clasa a şasea aveam chiar unele dificultăţi ca să o înţeleg şi am început să fac meditaţii. Peste doi ani aveam deja rezultate, obţineam locul doi la olimpiada republicană. Am început să simt gustul succesului…”, îşi aminteşte Victor.
Tânărul afirmă că părinţii l-au susţinut foarte mult şi au investit în studiile sale. Și el nu le-a înșelat așteptările: a devenit membru al lotului național olimpic la fizică şi a participat la concursuri naţionale, europene şi internaţionale în domeniu. „De fapt, sunt prima generaţie din familia noastră care a făcut universitate”, susţine Victor.
Din şcoală visa la o bursă în străinătate
Este și primul din familie care a pășit pe pământ american, unde se află de cinci ani deja. „Ştiam că unii colegii mai mari de liceu plecaseră la studii în Statele Unite ale Americii. Experienţa lor m-a motivat și pe mine să candidez pentru o bursă la o universitate americană. Am fost acceptat la câteva universităţi și am ales-o pe cea din Minnesota Duluth. Cu toate acestea, am rămas cu gândul la transfer – îmi doream să studiez la o universitate cu renume din SUA!”, povesteşte emoționat Victor Buza.
Pentru aceasta, însă, trebuia să demonstreze că este cel mai bun – și singura modalitate de a o face era să-şi etaleze la maximum abilităţile. Chiar din primele zile le-a zis profesorilor de la Minnesota Duluth că nu vrea să urmeze niciunul dintre cursurile din primul an, ci le vrea pe cele mai complicate. Dar inițial efortul său a fost zadarnic…
Cum a ajuns la Harvard
„Situația asta a durat până când mi-am luat inima în dinți și m-am dus, cu un teanc de caiete în care rezolvasem probleme de olimpiadă, la şeful Departamentului de fizică. I le-am pus pe masă şi l-am rugat să le studieze. Peste câteva zile m-a sunat şi mi-a spus: „Victor, vino să-ţi iei caietele şi poți merge la orice curs dorești…”. Astfel, în primul an, colegii mei au fost studenţi din anul trei şi masteranzi. Am avut rezultate foarte bune, iar profesorii mi-au oferit scrisori de recomandare. Aşa am reuşit să mă transfer. Spre marea mea surprindere am fost acceptat la Institutul Tehnologic din Massachusetts. Și eram 60-70 de candidaţi pentru un loc…”, își amintește Victor.
Face harta Universului în formatul 3D
Încă din liceu îi plăcea să citească despre cosmos. „Devora” tot ce găsea… „Acum mă concentrez pe cosmologie teoretică, pe astrofizică, ceea ce presupune studierea originii Universului: corpuri cosmice, galaxii, stele. Mai exact, studiez de ce şi cum au ajuns ele acolo, fac modele teoretice care explică acest lucru”, susţine Victor. În prezent, împreună cu colegii săi, el lucrează la elaborarea unei hărţi în 3D a Universului, pentru care a dezvoltat o metodă ce arată o parte mare a Universului. „Am construit tot aparatul, menționează Victor, vara l-am testat, iar acum se analizează datele şi, probabil, în câteva luni, vom publica articole la acest subiect”.
Premiat la Gala Studenţilor Originari din Moldova
Datorită meritelor sale, Victor Buza a fost una dinte revelațiile primei Gale a Studenţilor Originari din Moldova, desfăşurată pe 4 ianuarie 2014 la Chişinău – eveniment în cadrul căruia băiatul a obţinut Premiul Special al Prim-ministrului. „Scopul meu era să discut cu demnitarii, cu Premierul Iurie Leancă şi cu ministrul Educaţiei, Maia Sandu, despre anumite idei şi proiecte de-ale mele. Credeam că este o şansă bună ca să cunosc tineri care îşi fac studiile peste hotare și să comunic cu ei. Toţi cei pe care i-am întâlnit la Gală sunt foarte buni, iar o reuniune de tineri deştepţi este mai rară…”, spune Victor. Potrivit lui, organizarea unor asemenea evenimente creează o platformă bună de comunicare între tineri, dar şi o posibilitate ca istoriile de succes ale celor care studiază în străinătate să îi motiveze şi pe alţii să fie ambiţioşi.
”Şcolile noastre au ce prelua din Occident”
Victor crede că Republica Moldova are ce învăţa de la alţii: „Mă refer, în mod special, la metodele de predare în universităţi şi licee. Nicăieri în Occident profesorul nu dictează, iar studentul – scrie, lucrul acesta poate fi rezolvat dacă postezi informaţia pe internet. În licee, o schimbare ar fi cursurile la alegere, ca în clasele liceale să nu fie 15 discipline, ci mai puţine, iar un set de lecţii să fie la alegere. Totodată, profesorii trebuie să fie motivaţi de stat ca să depună mai mult efort şi să fie mai creativi”.
Vrea să-i înveţe pe americani
Cât privește perspectiva de a reveni acasă, Victor Buza consideră că nu este neapărat să te afli în ţară, ca să faci o schimbare. De aceea, peste câţiva ani, el se vede profesor la o universitate din SUA, făcând cercetare. „Este mai uşor să motivezi o persoană care a făcut Politici publice, Drept sau Economie ca să se întoarcă acasă, pentru că în aceste domenii e mai simplu să-ţi găseşti de lucru. Din păcate, la noi nu e prestigios să faci ştiinţă și cred că trebuie să începem prin a schimba această mentalitate. În Occident, dezvoltarea ştiinţei este pe primul plan. Și este foarte important să atragem fonduri şi granturi europene pentru cercetare în Europa de Est”, afirmă Victor. Totuşi, tânărul mărturisește că, pentru el, ar fi onoare să fie consultant naţional în domeniul educaţiei sau să ţină un curs pentru studenţii la Fizică din Moldova…
***Articolul a fost preluat din numărul 3 al Revistei Guvernului. Publicația poate fi accesată aici.