În anul 2024, vom trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 30 spre 31 martie, când vom da, din nou, ceasurile înainte. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă din acest an. Ora 3.0 va deveni ora 4.0, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin în acea noapte.
Schimbarea orei are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2024, de pe 20 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.
În ultima vreme, tot mai multe țări pledează pentru renunțarea la trecerea la ora de vară, ca apoi să treacă din nou la cea de iarnă.
Conform Ministerului Economiei, trecerea la ora de vară are loc inclusiv din considerentul că economia Republicii Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene.
Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori greșit numită în contrast cu ora de vară și oră de iarnă.
Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.
Ideea trecerii la ora exactă de vară îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.
Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2024?
Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.