(foto) Cum să gestionezi o afacere în domeniul artei în Moldova: experiența Alexandrei Mihalaș

P1056700 Large
Foto:Alexandra Mihalaș, directoare artistică la Iusty Art Gallery

Pentru Alexandra Mihalaș domeniul artei i-a fost drag încă din copilărie. Spune că toată viața a interacționat cu arta. A urmat apoi un liceu cu profil de pictură și Facultatea de Istorie și Teorie a Artei din București. Ulterior, a venit și momentul când a vrut să afle mai multe despre businessul în artă și piața globală a artei, participând astfel la programul Erasmus pentru tinerii antreprenori. Acum, Alexandra este directoare artistică la Iusty Art Gallery în Chișinău, unde organizează expoziții ale artiștilor naționali și internaționali.

Participarea la programul Erasmus pentru tinerii antreprenori a reprezentat pentru Alexandra o oportunitate pentru a vedea cum lucrează piața artei și galeriile de artă în Europa.

„Eu am văzut acest program ca o posibilitate să obțin experiență internațională, care poate fi inaccesibilă prin alte căi. Totodată, am avut ocazia să preiau anumite mecanisme care mi-ar fi luat mult mai mult timp să le dezvolt sau să le înțeleg singură: procesele complexe de a participa la târguri de artă sau organizarea unor colaborări internaționale. Fără această experiență nu aș avea cum să descopăr aceste lucruri.”

Schimbul de experiență al Alexandrei în acest program a durat mai mult de două luni și l-a făcut în Țările de Jos, la Rotterdam, alături de Kiki Petratou, care deține o galerie ce activează de mai bine de 10 ani.

Alexandra ne povestește despre experiența în programul Erasmus pentru tinerii antreprenori

„Ideea acestui program este ca tu, în calitate de tânăr antreprenor, să-ți găsești un mentor care să corespundă sectorului tău de activitate. Veți elabora împreună un plan de lucru și va trebui să lucrezi asupra acestuia. Este important ca, în urma schimbului de cunoștințe și experiențe pe care le vei primi de la mentor, și el să învețe ceva de la tine, de aceea trebuie să veniți cu aport și idei. În final, este win-win situation.”

Aflându-se în Țările de Jos, Alexandra a avut posibilitatea să învețe cum funcționează galeriile de artă într-o țară în care piața artistică se află la cel mai înalt nivel, unde există colecționari și evenimente de artă de amploare.

„Există târguri de artă unde poți interacționa cu comunitatea. Cu atât mai mult, am avut și experiența de a participa la astfel de târguri. La Bruxelles am fost cu galeria lui Kiki și am urmărit întregul proces, începând cu înscrierea la târgul de artă, instalarea expoziției și terminând cu dezinstalarea ei.”

Alexandra ne povestește despre conceptul expoziției organizate la Iusty Art Gallery

De asemenea, ea a ales să participe la program cu scopul de a-și îmbunătăți cunoștințele despre Art Business și despre piața globală de artă, care presupune comercializarea obiectelor de artă, participarea la târguri de artă, descoperirea și contactarea potențialilor colecționari.

„Businessul în artă presupune atât comercializarea operelor de artă, prin galerie, de exemplu, prin intermediul comercianților sau prin participarea la târguri de artă. De asemenea, presupune și crearea unei baze de clienți colecționari loiali.”

În cadrul schimbului de experiență din Țările de Jos, Alexandra a colaborat cu Kiki pentru a dezvolta un proiect mai mare – realizarea unei expoziții cu artiști internaționali în Moldova.

Kiki Petratou (stânga) și Alexandra Mihalaș (dreapta)

„Am fost entuziasmate să mergem mult mai profund decât ne-am propus și am dezvoltat un proiect cu care am aplicat la Fundația Mondriaan, care susține cultura și artele vizuale în Regatul Țărilor de Jos. Ne-a reușit și am câștigat un grant pentru a realiza o expoziție în Moldova a câtorva artiști din Țările de Jos.”

Lansarea primei expoziții internaționale la Iusty Art Gallery

În urma participării la program, Alexandra a început să pună în practică abilitățile și experiența dobândite în lansarea galeriei de artă din Chișinău Iusty Art Gallery, unde este directoare artistică. În acest rol, ea planifică evenimentele, coordonează proiectele, stabilește relațiile cu artiștii etc. Totodată, Alexandra gestionează și vânzările în cadrul galeriei, unde au fost organizate cu succes deja patru expoziții.

Expoziția My Past is Not a Myth, organizată de Alexandra

Tânăra menționează că participarea la programul Erasmus pentru tinerii antreprenori a depășit toate așteptările pe care le avea, anume prin faptul că a reușit să aducă în Moldova artiști de talie internațională, ale căror lucrări au fost expuse la Iusty Art Gallery, în cadrul expoziției My Past is Not a Myth, susținută financiar de Fundația Mondriaan.

„Expoziția tinde să exploreze istoria și trecutul drept o țesătură complexă de narațiuni personale și colective. My Past is Not a Myth abordează valoarea amintirilor individuale în raportarea noastră față de trecut. Expoziția în sine reprezintă un imbold pentru a prețui amintirile personale.”

În cadrul expoziției My Past is Not a Myth sunt expuse lucrările artiștilor internaționali invitați din România, Turcia și Regatul Țărilor de Jos.

Vizitatorii discută despre lucrările expuse în cadrul expoziției

Alexandra precizează că la vernisajul expoziției au venit foarte mulți tineri, iar acest lucru înseamnă că subiectul abordat este de interes pentru tânăra generație, care își dezvoltă gândirea critică.

Tineri prezenți la vernisajul expoziției My Past is Not a Myth

Iusty Art Gallery este prima galerie din Moldova care a colaborat cu Fundația Mondriaan, iar tânăra spune că pentru ea a fost foarte important să demonstreze că Moldova este o regiune de încredere.

Alexandra consideră că organizarea unor astfel de expoziții va contribui la crearea unei legături între artiștii din Moldova și cei din Țările de Jos, ceea ce va promova și mai mult arta din Moldova pe piața europeană.

„În cadrul expoziției, noi am organizat o întâlnire cu artiștii, iar aceasta a fost una dintre puținele inițiative ținute în Moldova când artiștii internaționali vin în țara noastră pentru a ne povesti ceva despre practica lor, despre viziunea lor. Acest schimb de experiență este, bineînțeles, foarte valoros. Arta din Moldova are șanse, valoare, perspective și potențial, în cazul în care este susținută și promovată.”

Portretul Alexandrei Mihalaș, directoare artistică la Iusty Art Gallery

Alexandra Mihalaș își vede viitorul alături de Iusty Art Gallery, unde se simte liberă să promoveze arta în rândul publicului din Moldova. Tânăra spune că anul 2024 va fi bogat în evenimente interesante și expoziții cu artiști locali și internaționali.

Expoziția My Past is Not a Myth poate fi văzută la Iusty Art Gallery până la sfârșitul lunii martie 2024.

Expoziția My Past is Not a Myth

Erasmus pentru tinerii antreprenori este un program finanțat de UE, care oferă schimb de competențe și cunoștințe între antreprenori. Programul ajută financiar tinerii antreprenori care merg în străinătate pentru a participa la un schimb de experiență. Schimbul de experiență poate dura de la o lună la șase luni. La acest program pot participa și cetățeni din alte țări care au reședința în Moldova de mai bine de jumătate de an. Din 2015 până în prezent, 30 de antreprenori moldoveni au aplicat pentru acest program.

Înscrierea la program nu este limitată în ce privește perioada, vârsta sau domeniului de activitate. Vă puteți înscrie online în orice moment.

O listă a centrelor locale de contact care vă pot însoți în timpul schimbului de experiență poate fi găsită aici. În prezent, nu există niciun centru de contact local în Republica Moldova, dar persoanele interesate din Moldova pot lua legătura cu orice centru de contact din altă țară. Acestea vor răspunde la toate întrebările pe care le aveți.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului EU NEIGHBOURS east. Opiniile expuse aparțin autorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente