Procesul de înregistrare la programe de învățare sau inițiative de voluntariat variază deseori în funcție de cerințele organizatorilor. Deși criteriile de eligibilitate diferă de la un tip de oportunitate la alta, cert este că majoritatea dintre acestea solicită un set de acte standard spre expediere. Pe lângă CV, de cele mai mai multe ori va fi necesar să atașați și o scrisoare de intenție. Acest document este primul contact pe care îl stabiliți cu evaluatorul și trebuie să prezinte în principal motivația pentru care ați ales să vă înregistrați la o școală de vară, să beneficiați de o bursă sau să participați la un concurs. În acest material, am adunat cele mai importante detalii pe care să le luați în considerare în procesul de redactare a unei scrisori de intenție.
Pentru a obține o listă completă a informațiilor necesare pentru formularea corectă a unei scrisori de intenție, am apelat la ajutorul Ilincăi Gherța, coordonatoare de proiecte în cadrul companiei delucru.md.
În primul rând, este necesar să cunoașteți că scrisoarea de intenție trebuie să aibă cel mult o pagină și să fie redactată în format DOCX.
Printre cele mai importante criterii de care ar trebui să țineți cont în momentul în care formulați o scrisoare de intenție sunt:
# personalizarea: este esențial să personalizăm conținutul fiecărei scrisori de intenție în funcție de oportunitatea pentru care aplicați;
# claritatea în exprimare: folosiți un limbaj adecvat și respectuos, evitați exprimările familiare sau informale și asigurați-vă că nu ați scris cu greșeli gramaticale;
# evidențiați abilitățile și experiența anterioară relevantă pentru oportunitatea la care vă înregistrați.
Structura scrisorii de intenție
# O scrisoare de intenție începe cu un salut profesionist, adresându-ne organizației care a lansat apelul de înregistrare pentru oportunitate.
# În introducere, trebuie să ne prezentăm succint și să explicăm de ce ne interesează oportunitatea respectivă.
# Evidențiem abilitățile relevante și oferim exemple specifice din experiența noastră anterioară.
# În încheiere, scrisoarea va conține un mesaj motivant, în care subliniem plus valoarea pe care o vom aduce și mulțumim evaluatorului pentru timpul acordat.
# Trebuie să optăm pentru o formulă de încheiere profesională și semnăm e-mailul care însoțește scrisoarea și CV-ul.
Ilinca vă îndeamnă să comunicați cu pasiune despre ceea ce vă motivează să aplicați pentru acea oportunitate. Arătați că înțelegeți valorile și obiectivele companiei și că acestea se potrivesc cu ale voastre. Oferiți exemple concrete din experiența voastră sau din viața personală care să demonstreze motivul pentru care sunteți pasionați de această oportunitate. Utilizați scrisoarea de intenție pentru a povesti coerent despre motivul pentru care vă interesează această oportunitate și cum se încadrează aceasta în parcursul vostru profesional și în aspirațiile voastre de carieră.
Coordonatoarea a menționat și despre cele mai comune greșeli pe care le comit tinerii în procesul de redactare a unei scrisori de intenție. Printre acestea se numără:
# identificarea unui model deja existent și nepersonalizarea acestuia conform experienței și abilităților;
# în cazul în care candidații vor include informații care nu sunt relevante pentru oportunitatea respectivă, ar putea să creeze impresia că nu au înțeles cu adevărat cerințele sau că nu sunt atenți la detalii;
# folosirea unui limbaj neprofesional, cu greșeli gramaticale sau de ortografie;
# scrisoarea depășește mai mult de o pagină și plictisește cititorul.
În acest material vedeți care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să țineți cont în procesul de realizare a unui CV pentru oportunități.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.