În premieră în Moldova vor fi lansate creșe de tip familial la domiciliu. Ce sunt acestea și cui sunt destinate

copii
Foto:raisingchildren.net.au

La sfârșitul anului 2022 a fost adoptată o lege privind serviciile de îngrijire alternativă a copiilor. Astfel, au fost reglementate trei tipuri de servicii noi: individualizate (bonă care activează la domiciliul copilului), deschise de angajatori la locul de muncă, și de tip familial (la domiciliul îngrijitorului). Anul curent, pentru prima dată în Republica Moldova vor fi lansate creșe de tip familial la domiciliu.

Acest tip de creșe sunt servicii oferite la domiciliul unui îngrijitor calificat pentru un număr limitat de copii. Pentru a încuraja apariția unui astfel de serviciu la noi în țară, Organizația Internațională a Muncii (OIM), în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova și cu Street Child Moldova, a inițiat un program național pentru a identifica persoane care și-ar dori să deschidă o creșă de tip familial la domiciliu.

Nelea Rusu, coordonatoarea proiectului din partea OIM, a precizat pentru #diez că 27 de persoane din întreaga țară s-au arătat interesate. Timp de cinci zile, acestea au participat la ateliere de instruire în sfera antreprenoriatului. Au aflat cum pot deschide o creșă și care ar trebui să fie condițiile, cum ar trebui să calculeze toate cheltuielile și cum acestea trebuie incluse în prețul final, ce abilități personale ar trebui să dețină și cum să își găsească potențiali beneficiari. În alte două zile, participanții au cunoscut care sunt normele legislative și regulamentul sanitar.

După finalizarea cursului, unii nu s-au regăsit în proiect, iar alții au decis să continue și au creat un plan de afacere în care explică cum intenționează să deschidă aceste creșe. Organizația Internațională a Muncii a oferit trei granturi în valoare de câte 6 000 de dolari pentru fiecare inițiativă. Persoanele câștigătoare sunt femei din Chișinău și Bălți. De asemenea, Street Child Moldova a mai oferit încă șase granturi în valoare de 3 000 de euro fiecare.

Nelea Rusu, coordonatoare de proiect din partea OIM

La o creșă de tip familial pot veni cinci copii cu vârsta de până la trei ani. Dacă unul dintre ei este cu dizabilități sau are până la un an, atunci este permisă îngrijirea unui grup de până la trei copii. Persoana care va presta aceste servicii trebuie să dețină o patentă de întreprinzător pentru a putea activa.

De asemenea, aceasta va întocmi cu fiecare părinte un contrat care va include și un plan individualizat în funcție de necesitățile copilului. Planul va fi agreat cu părintele. Până a deschide o creșă însă, îngrijitorul va trebui să notifice Agenția Națională de Sănătate Publică, care va verifica siguranța locului și abilitățile de intervenție în situații de criză.

Conform legii, prețul unui astfel de serviciu va fi stabilit și negociat cu părintele în baza contractului. Totuși, suma plătită pentru o oră de muncă nu poate fi mai mică decât salariul minim pe țară pe oră – 29,58 lei. Tot cu părinții se va crea și un grafic de lucru pentru o mai bună funcționare a creșei.

Nelea Rusu a menționat că OIM va continua să acorde suport și planifică să organizeze sesiuni de informare și ateliere de instruire în diverse localități.


Acest serviciu a apărut deoarece în Republica Moldova doar 15 % dintre copiii cu vârsta de până la trei ani sunt încadrați în instituțiile de învățământ antepreșcolar. Din lipsă de servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, 53,6 % din populația Republicii Moldova, în principal femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente