Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB) este o structură națională care reprezintă interesele elevilor și studenților basarabeni aflați la studii în România. Paula Bodlev, președinta (FTB), mi-a povestit despre obiectivele și realizările organizației în sprijinul tinerilor basarabeni. Tânăra pune accent pe importanța consolidării echipei și a colaborării între tinerii din România și Republica Moldova pentru a aduce schimbări pozitive în comunitate. Vă invit să aflați care sunt principalele proiecte ale federației și cu ce provocări se confruntă biroul de conducere la apărarea drepturilor și intereselor studenților basarabeni.
Despre mandatul de președintă
Încă de la începutul mandatului său, Paula a pus accent deosebit pe consolidarea și mobilizarea echipei. Știind că lucrul în echipă este fundamentul oricărei organizații, ea a reușit să creeze o echipă puternică împreună cu care reușește să sprijine tinerii basarabeni și să promoveze interesele acestora la nivel național. „Lucrul eficient în echipă este extrem de important în cadrul unei federații naționale”, menționează președinta FTB România.
Una dintre principalele realizări ale boardului FTB România din timpul mandatului Paulei a fost organizarea Summitului Tinerilor din Republica Moldova, un eveniment de importanță majoră desfășurat la Chișinău în perioada 1-3 septembrie 2023. Acest summit a reprezentat o platformă crucială pentru tinerii din Republica Moldova de a-și exprima opiniile, preocupările și ideile și pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă. „De asemenea, mă mândresc de procesul de lobby și advocacy făcut la nivel național în România în scopul monitorizării implementării noilor prevederi legale în materie de învățământ superior, în special la capitolul burse. Cele mai importante lecții învățate în acest rol sunt importanța muncii în echipă și importanța sprijinirii tinerilor basarabeni din România. Deși uneori nu suntem foarte vizibili, noi mereu suntem aici pentru tinerii elevi și studenți basarabeni lucrând pentru o reprezentare corespunzătoare”, a adăugat Paula.
Obiectivele FTB România
Tinerii din cadrul FTB România își doresc să atragă și alți voluntari pentru a putea lucra asupra mai multor proiecte menite să vină în ajutorul liceenilor sau studenților basarabeni. Așadar, aceștia și-au stabilit câteva obiective pentru anul 2024. Iată care sunt ele.
# Organizarea Târgului Universităților
# Desfășurarea Summitului Tinerilor din Republica Moldova
# Obținerea suportului necesar pentru Gala Tinerilor Basarabeni
# Implementarea noilor prevederi legislative din legea învățământului superior
# Includerea mai multor asociații studențești în componența FTB România
Realizarea acestor obiective va contribui la formarea unor punți de legătură dintre tinerii din Republica Moldova și cei de aici. De asemenea, echipa FTB România și-a propus să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă tinerii basarabeni din România.
FTB România este o structură ce se bazează pe comunicare deschisă și transparentă atât cu partenerii noștri, cât și cu comunitatea noastră. Ne propunem să elaborăm și să implementăm proiecte care să răspundă nevoilor și intereselor specifice ale tinerilor basarabeni. Vrem să oferim tinerilor acces la resurse educaționale și de formare care să îi ajute în dezvoltarea personală și profesională. Și, nu în ultimul rând, ne propunem să creștem gradul de conștientizare asupra problemelor cu care se confruntă tinerii basarabeni și să desfășurăm campanii de advocacy pentru drepturile și nevoile lor.
Paula Bodlev, președinta FTB România
Provocări și oportunități
În urma emiterii noii legi a învățământului superior, în sistemul universitar românesc au apărut unele schimbări care vizează și studenții basarabeni. Una dintre cele mai importante schimbări este legată de acordarea burselor de studii. Astfel, FTB România urmărește dacă universitățile românești țin cont de noile prevederi în legătură cu acordarea burselor care s-au majorat de la 350 RON până la cuantumul bursei sociale (900 RON), aceasta fiind una dintre cele mai mari provocări pe care le întâmpină FTB România la etapa actuală.
Cu toate acestea, există și multe oportunități pentru organizațiile neguvernamentale de tineret, în special cele dedicate basarabenilor. Acestea pot beneficia de sprijin și finanțare pentru proiecte și inițiative menite să aducă un plus valoare comunității. Finanțările oferite de Ministerul Educației sau de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova sunt doar câteva dintre aceste oportunități.
„FTB România a câștigat câteva proiecte în ultima perioadă și cu siguranță finanțările obținute vor aduce un impact major și pozitiv pentru întreaga comunitate de tineri basarabeni atât din România, cât și din Republica Moldova”, a punctat Paula.