Vioara, pianul, acordeonul, chitara – toate aceste instrumente antrenează flexibilitatea, concentrarea, precizia și simțul ritmului. Deoarece cunoaștem cât de importantă este arta și studierea acesteia de către copii, am adunat pentru voi, în acest articol, tot ce trebuie să cunoașteți despre înscrierea elevilor la o școală de muzică în capitală.
Pentru a înscrie copilul într-o școală muzicală, potrivit regulamentului, părinții trebuie să prezinte instituției un certificat de la medicul de familie, fotocopia adeverinței de naștere și un formular completat, pe care părintele sau tutorele îl primește pe loc, la școală. În unele instituții sunt necesare și fotografii, astfel, la admitere părinții ar trebui să fie siguri că au cel puțin două fotografii, de mărimea 3 × 4 cm, ale copiilor.
Fiindcă formularul este completat pe loc de către părinți sau tutori, în cele ce urmează explicăm importanța certificatului medical și necesitatea adeverinței de naștere.
Certificatul medical
Pentru înscrierea la o școală muzicală, potrivit regulamentului, e necesară Forma 027. Certificatul poate fi obținut de la medicul de familie, respectiv, primul pas pe care să-l faceți este să vă faceți o programare la specialist.
Odată ce ați ajuns la policlinică împreună cu copilul, va trebui să mergeți în sala de triaj¹. Acolo, va fi verificată înălțimea, greutatea, temperatura etc. Apoi, copilul este dus la medicul de familie. Specialistul îi face un control integral: verifică gâtul, bătăile inimii etc.
De asemenea, copilul va da un set de analize, printre care analizele de sânge și urină.
Certificatul se eliberează după ce medicul de familie primește rezultatele. Astfel, obținerea Formei 027 poate dura aproximativ o săptămână.
Analizele sus menționate se fac o dată în an, respectiv, puteți să treceți controlul medical în perioada august-septembrie, lunile de dinaintea deschiderii înscrierilor în școlile muzicale din țară.
Adeverința de naștere
Adeverința de naștere e unul dintre cele mai importante acte pe care le are un copil. Documentul se eliberează în urma înregistrării actului de naștere. Respectiv, în momentul în care acesta a fost deteriorat sau pierdut, puteți să o recuperați cu ușurință.
Procedura de recuperare. Pentru a reface adeverința de naștere, trebuie doar să depuneți o cerere la una dintre filialele Agenției Publice. Prețul pentru recuperare e diferit în funcție de numărul de zile în care alegeți să fie perfectat documentul.
Prețuri:
# 20 de zile lucrătoare – 120 de lei;
# 10 zile lucrătoare – 240 de lei;
# cinci zile lucrătoare – 360 de lei;
# o zi de lucru – 480 de lei;
# în ziua adresării – 600 de lei.
¹ – serviciu într-un spital unde se înscriu și se repartizează pe secții bolnavii nou internați.