Robert Gatman, un tânăr din Republica Moldova, este liderul unei echipe de studenți de la Iași, care a creat o inimă artificială. Studiind de trei ani bioinginerie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, acesta ne-a povestit de ce a ales domeniul respectiv, despre cum a apărut inima artificială și prin ce se diferențiază de alte dispozitive, dar și despre aprecierea la nivel mondial.
Dorința de a studia bionginerie
A fost pasionat de medicină încă de când era copil. Cel mai mult l-a interesat cardiologia, pentru că a fost diagnosticat cu o afecțiune cardiacă care îl limita în multe privințe. De exemplu, nu putea să facă sport, chiar dacă își dorea mult. În liceu l-au interesat științele reale, în special fizica și matematica. Când și-a ales facultatea, Robert și-a dorit o specializare care să combine medicina și ingineria. Astfel, a ales să studieze bioinginerie la UMF Iași.
„Bioingineria este domeniul care se ocupă de aplicarea principiilor și metodelor ingineriei pentru a rezolva probleme legate de medicină. Printre domeniile de cercetare a bioingineriei se numără dispozitive medicale, biomateriale, biotehnologii și biomecanică”, explică Robert.
Tânărul nu a rămas în Republica Moldova, deoarece la noi în țară există doar o universitate – UTM – unde se studiază ceva asemănător, mai exact inginerie biomedicală. A ales universitatea de la Iași, fiindcă, zice el, acolo se găsește una dintre puținele specializări de Bioinginerie din Europa.
„De obicei, această specializare este întâlnită în universitățile politehnice. Diferența este că la UMF Iași se pune mai mult accentul pe partea medicală, pe când la politehnici predomină ingineria.”
Robert spune că specializarea pe care o urmează îi oferă multe posibilități de angajare, din motiv că bioingineria este un domeniu vast. „Un absolvent ar putea lucra în spitale, ca bioinginer, sau ar putea lucra ca inginer de service, pentru a duce mentenanța aparatelor medicale. De asemenea, poate elabora medicamente sau biomateriale, poate activa în ingineria tisulară sau în biomecanică (protezare).
Inima „Mavis”
Totul a început în luna octombrie 2022, atunci când un profesor de la universitate l-a recrutat pe Robert în echipa care urma să creeze o inimă artificială. „Profesorul are o experiență vastă în domeniul dispozitivelor de suport mecanic circulator. Obiectivul nostru era de a participa la primul concurs studențesc ce are ca scop dezvoltarea unei inimi artificiale – Heart Hackathon.”
Universitatea le-a pus la dispoziție resursele din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic „Mavis”, unde echipa formată din 30 de studenți și-a petrecut o mare parte din activitatea de realizare a inimii, astfel au decis ca dispozitivul să poarte numele centrului. Studenții au fost împărțiți în departamente, fiecare având un rol bine definit. Anul trecut, Robert a fost responsabil de designul pompelor și de testarea lor în mediul virtual, iar acum este lider de echipă pe interne.
Inima Artificială Mavis este concepută pentru pacienții cu insuficiență cardiacă avansată, care sunt în așteptarea unui transplant de cord. Ea înlocuiește ventriculele pacientului și preia funcția de pompare a sângelui. Se diferențiază de alte inimi prin faptul că e rotativă, durabilă și simplă. Robert precizează că majoritatea dispozitivelor de pe piață sunt pulsatile și, prin urmare, au o durabilitate scăzută. „Mavis” este alimentată wireless, pe când inimile artificiale de pe piață implică un cablu transcutanat care ar putea fi sursa a multor infecții. De asemenea dispozitivul este mic și potrivit tuturor pacienților, de la copii la adulți.
Participarea la Heart Hackaton din SUA
În luna octombrie a anului 2023, echipa a participat la Heart Hackaton – prima competiție studențească mondială pentru realizarea unei inimi artificiale. Aceasta s-a desfășurat la Dallas, Statele Unite ale Americii. În marea finală a competiției, dispozitivul creat de studenți a primit „Premiul pentru cea mai avansată inimă artificială”.
A fost o experiență unică și foarte utilă. Cele mai plăcute momente au fost atunci când experții din domeniu, care se ocupă cu crearea inimilor artificiale toată viața, ne-au apreciat munca și ne-au susținut în a ne continua activitatea.
Robert Gatman
Robert spune că s-a așteptat să primească acest premiu, pentru că, după feedbackul din partea experților în domeniu, era sigur că vor obține o distincție. De asemenea, în luna decembrie, proiectul a primit Diploma de Excelență în cadrul Romanian Healthcare Awards 2023, la secțiunea „Inovația Medicală a Anului”.
Ce urmează
Referitor la viitorul invenției, tânărul zice că intenționează să o ducă la bun sfârșit. Scopul final ar fi scoaterea pe piață a inimii artificiale, iar momentan intenționează să aplice la granturi și să facă teste pentru optimizare.
„Este un drum foarte lung și necesită răbdare și perseverență, iar după absolvire intenționez să-mi continui activitatea în acest proiect, la Iași.”