Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a anunțat că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a anulat dispoziția CSE Chișinău „prin care s-a pus pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit”. De asemenea, ministrul a menționat că comisia a anulat la nivel național decizia prin care „în mod absolut abuziv și neexplicabil a fost anulat ordinul ministrului educației privind încetarea raportului de muncă cu șeful Direcției municipale pe educație, care a fost promovat în această funcție cu încălcarea prevederilor legale”.
Dan Perciun a menționat că responsabilitatea pentru asigurarea grupelor cu program prelungit revine administrației publice locale și a menționat că CSE Chișinău nu are asemenea atribuții precum impunerea colectării taxelor de la părinți, neasigurând finanțarea din bugetul municipal.
Ministrul a adăugat că în bugetul provizoriu al municipiului Chișinău „au fost bugetați bani pentru acoperirea grupelor cu program prelungit”.
Perciun a adăugat că temei pentru anulările acestor decizii servește „depășirea atribuțiilor CSE din municipiul Chișinău, care nu poate declara stare excepțională în domeniul educației și nu poate anula ordinele ministrului”.
De ce a fost demis Pavaloi?
La 26 ianuarie 2024 a expirat termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.
Anterior, în data de 3 ianuarie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că a emis un ordin prin care a solicitat consiliilor raionale și municipale să înceteze raporturile de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului care se află în funcție ilegal.
Analiza ulterioară a ministerului a arătat că doar în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție.
„Dintre acele 25 de raioane, decizii de încetare a raporturilor de muncă au fost emise sau urmează a fi emise în 12 consilii raionale sau municipale. În altele 13, aceste decizii vor fi emise de MEC”, a menționat ministerul.
În data de 24 ianuarie, Andrei Pavaloi a primit pe adresa electronică ordinul de demitere. Primăria Chișinău a menționat că ordinul „contravine normelor naționale și internaționale”, adăugând că acesta este „ilegal și va fi tratat ca atare”.
Contactat de #diez, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a îndemnat primăria să se conformeze legii și să lase la o parte disputele politice.
„Domnul Pavaloi nu a fost numit prin concurs, el nu a fost numit pe o perioadă determinată așa cum prevede Codul educației și acum intrăm în ilegalitate”, a menționat ministrul.
În data de 26 ianuarie 2024, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din Chișinău a constatat o situație excepțională în domeniul educației din Chișinău. În hotărârea comisiei era menționat că Andrei Pavaloi, demis recent de Guvernul Republicii Moldova pentru că a fost angajat fără concurs, va continua să își exercite funcția pe șef al Direcției Educație a municipiului Chișinău.
Grupele cu program prelungit
În data de 3 ianuarie, Primăria Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit. Acest lucru a fost motivat prin insuficiența resurselor financiare, primarul Ion Ceban acuzând în acest sens partidul de guvernare.
Într-un comunicat, Ministerul Finanțelor a declarat că, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3,859 miliarde de lei, iar volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 este de 3,777 miliarde de lei, înregistrându-se astfel o majorare cu 81,5 milioane de lei față de anul trecut.
Decizia primăriei a fost criticată amplu pe rețelele de socializare. Împotriva deciziei primăriei au protestat mai mulți părinți și politicieni în data de 4 ianuarie. Un alt protest a avut loc în fața primăriei pe 13 ianuarie, curent.
Ulterior, reprezentanții municipalității au anunțat că au identificat o formulă care ar asigura existența grupelor cu program prelungit. Mai exact, soluția oferită de primărie este ca părinții, care vor dori să își înscrie copiii la ore suplimentare, să achite sume unice. Suma achitată va varia în funcție de numărul de ore cu care va fi prelungit programul. Astfel, trei ore de program prelungit vor costa 360 de lei lunar, iar șase ore – 690 de lei.