Un cuplu de nemți în Iranul revoluției islamice. Cartea pe care o vom discuta la următoarea întâlnire a clubului de lectură

P1056604

Revenim cu noi informații! Noua întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier va avea loc în data de 17 februarie, la ora 13.00 în Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „1979” scrisă de Christian Kracht.

Cunoaște cartea

Romanul urmărește povestea unui cuplu de nemți gay care, în anul 1979, merg în Iran în speranța de a-și salva mariajul. Tot atunci are loc și Revoluția iraniană, care a dus la răsturnarea monarhiei iraniene și la înlocuirea formei de guvernământ cu o republică islamică. În timp ce sunt acolo, unul dintre ei ajunge într-un lagăr comunist tibetan.

În 1979, societatea occidentală apune la Teheran. Astfel, în roman, Kracht utilizează:
# Revoluția islamică, în fundal;
# epopeea lui Ghilgameș, ca mit al prieteniei (în romanul lui Kracht însă, noul Ghilgameș occidental nu-l plânge pe Enkidu – iubitul lui – când moare, ci îi ia pantofii scumpi și fuge de la spital);
# mitul lui Mefistofel, întruchipat de românul Mavrocordato, care pare a fi un nepot de-ai lui Dracula cu sânge domnesc;
# balul diavolului din romanul lui Bulgakov, plasat însă într-o vilă cu livadă de hașiș dintr-un Teheran somptuos și decadent (suntem în ajunul Revoluției islamice);
# mitul pelerinului sau al cunoașterii de sine.

După Tibet, eroul ajunge într-un lagăr de muncă din China. Aici are satisfacția de a nu fi „mâncat niciodată carne de om”.

Cunoaște autorul

Christian Kracht este prozator elvețian de limbă germană și face parte din categoria scriitorilor-dandy (care acordă o importanță deosebită aspectului fizic, limbajului rafinat și hobbyurilor tacticoase), maeștri ai rafinamentului și ai dezabuzării. A lucrat ca jurnalist pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung și a fost corespondent în India pentru Der Spiegel. O perioadă a locuit la Bangkok și Katmandu și apoi s-a stabilit la Buenos Aires și, în cele din urmă, în Kenya.

Călător profesionist, Kracht a escaladat în 2006 muntele Kilimanjaro, este autor al mai multor povestiri și reportaje de călătorie. Un fals roman de călătorie e și „1979”, publicat în 2001. A debutat în anul 1995 cu „Faserland” și a mai publicat în 2008 Ich werde hier sein im Sonnenschein und im Schatten („Voi fi aici la soare și la umbră”) și în 2012 – „Imperium”.

Sursă: Lecher/Goethe-Universität 

De unde poți cumpăra volumul

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Librarius sau de la Cărturești. Prețul volumului este 119 lei.

Romanul are 136 de pagini.

Sursă: cartier.md

În data de 27 ianuarie la Librăria din Centru s-a desfășurat ediția aniversară a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Cartea despre care am discutat a fost romanul „Zăpada” scris de Orhan Pamuk.

Mai jos lăsăm și câteva fotografii de la eveniment.


Veste bună pentru cititori! Din anul 2024, ai posibilitatea să moderezi chiar tu una dintre întâlnirile Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Dacă îți dorești acest lucru, nu ezita să ne anunți printr-un mesaj aici sau pe pagina de Facebook a grupului.


Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente