👦🏻 Acesta este David. El are 16 ani și la vară urmează să își aleagă un liceu. Cu părere de rău, David nu știe prea multe detalii despre admiterea la licee și toată această procedură îi pare foarte complicată. Din fericire, noi suntem aici pentru a-l ajuta!
Procesul de pregătire pentru admiterea la liceu David ar putea să îl înceapă încă din data de 31 mai, atunci când liceele vor afișa pe site-ul lor și pe panoul informativ numărul de locuri vacante și procedura de admitere în instituția sa. Toate liceele din țară, inclusiv adresele și contactele acestora, David le poate găsi aici!
Actele necesare
După ce obține un document de absolvire a gimnaziului, David poate începe procesul de pregătire pentru admiterea la liceu. Acesta își va crea un dosar personal care va include următoarele acte:
1) cererea de înscriere cu indicarea profilului ales;
2) certificatul de absolvire a gimnaziului, în original;
3) certificatul de naștere (copie);
4) adeverință medicală;
5) patru fotografi (3×4 cm);
6) *copia diplomelor obținute la olimpiadele raionale, naționale, internaționale.
În ce condiții David poate fi admis la liceu?
Concursul de admitere a elevilor la licee se desfășoară în fiecare instituție de învățământ, conform unui regulament stabilit de Ministerul Educației. David va putea participa la concursul de admitere în învățământul liceal cu frecvență doar dacă a absolvit gimnaziul și dacă vârsta lui nu depășește 19 ani.
Admiterea lui David la liceu se va desfășura în instituția liceală, în baza mediei tuturor candidaților. Media se va calcula în funcție de profilul la care va dori să meargă David. Vă lăsăm exemplele mai jos.
# profil real – MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la matematică, biologie, fizică, chimie, informatică, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului;
# profil umanist – MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la limba de instruire, limba străină, geografia, istoria românilor și universală, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului;
# profil arte – MC=(NPA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, NPA este nota de la proba de aptitudini, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului;
# profil sport – MC=(NPA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, NPA este nota de la proba de aptitudini, iar MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.
În liceele teoretice se organizează probe suplimentare pentru admitere, formula de calcul a mediei pentru fiecare profil arată în felul următor:
# profil umanist – MC=(MNA+MNE+NPLE)/3, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la limba de instruire, limba străină, geografie, istoria românilor și universală, MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului, iar NPLE este nota la proba de logică și erudiție;
# profil real – MC=(MNA+MNE+NPLE)/3, unde MC este media de concurs, MNA este media notelor anuale la matematică, biologie, fizică, chimie, informatică, MNE este media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului, iar NPLE este nota la proba de logică și erudiție.
Ce licee pot organiza probe suplimentare?
Nu mereu nota medie este suficientă pentru a fi admis la un liceu. Adesea, liceele pot organiza în cadrul concursului de admitere probe suplimentare. Totuși, aceste probe nu pot fi organizate de oricare școală. Mai exact, probele suplimentare au dreptul să le organizeze liceele care, conform rezultatelor înregistrate în ultimii trei ani, întrunesc cel puțin trei dintre următoarele condiții:
# admitere regulamentară – liceul trebuie să aibă minimum două complete de clasă la paralelă, conform numărului de elevi stabilit de organele locale de specialitate în domeniul învățământului [OLSDI];
# numărul de candidați (solicitanți) la admitere este mai mare decât locurile planificate conform Planului de înmatriculare, aprobat de OLSDI;
# nota medie de admitere în învățământul liceal per instituție este mai mare de 7,5;
# rezultatele la examenele de bacalaureat per instituție nu sunt mai mici de 7,5;
# diferența dintre nota medie de examen și nota medie pentru anii de liceu nu este mai mare de 1,5.
Cum se desfășoară concursul de admitere?
Concursul de admitere în învățământul liceal se desfășoară în două etape. Prima etapă durează 15 zile lucrătoare și începe după trei zile de la finalizarea sesiunii suplimentare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.
Ce trebuie să facă David la această etapă:
1. să depună actele pentru înscrierea la concurs (10 zile);
2. să participe la probele de concurs dacă e cazul (o zi);
3. timp de două zile se va desfășura concursul de admitere, aici David nu va trebui decât să aștepte;
4. în cea de-a patra parte a primei etape, David va afla rezultatele concursului;
5. în ultima parte, liceele vor prezenta rapoartele privind rezultatele admiterii.
Dacă David nu a reușit să fie admis în prima etapă, atunci mai are o șansă în luna august. A doua etapă de admitere, care durează șapte zile lucrătoare, va începe în a doua săptămână a lunii august. Aceasta se va desfășura doar în instituțiile unde au mai rămas locuri vacante. Aceasta se desfășoară precum prima etapă, doar că în mai puține zile.
A doua etapă constă din:
1. depunerea actelor pentru înscrierea la concurs (trei zile);
2. desfășurarea concursului de admitere (o zi);
3. anunțarea rezultatelor concursului (o zi);
4. prezentarea rapoartelor privind rezultatele admiterii (două zile).
Cum David poate fi admis la liceu fără să participe la concursul de admitere?
Ei bine, dacă a învățat foarte bine, David ar putea să fie admis la liceu fără să participe la concursul de admitere. Pentru aceasta el trebuie să fie deținătorul diplomelor de gradele I, II și III la Științe și/sau la disciplinele de profil, la olimpiadele naționale și/sau internaționale, organizate și recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în anul curent.
David din nou nu a fost admis! Mai are o șansă în acest an?
Dacă nici în cea de-a doua etapă a concursului de admitere la liceul dorit de David tânărul nu a fost admis, el mai are o șansă! Cel puțin teoretic. Această șansă i-ar putea-o oferi Matei, cel care nu s-a prezentat la liceu timp de 15 zile de la începerea anului școlar și nu a prezentat vreun act care ar justifica absența lui.
În această situație, Matei va fi retras și în locul lui va putea veni următorul candidat. Astfel, dacă din candidații neadmiși David are cea mai mare medie, atunci în acest an va putea purta titlul de licean.
Menționăm că prenumele personajelor prezente în acest articol nu au nicio legătură cu oamenii reali. Acestea au fost alese cu trimitere la cele mai populare prenume din anul 2023.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu știrile actualizate despre bacalaureat, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.