Soluția Primăriei Chișinău la subiectul grupelor cu program prelungit: părinții vor achita

Clădirea_fostei_Dume_Orășenești._Astăzi_Primăria_și_Consiliul_Municipal_Chișinău._Foto_3
Foto:Rodion Gavriloi

Astăzi, în cadrul unei ședințe a Primăriei Chișinău, reprezentanții municipalității au anunțat că au identificat o formulă care ar asigura existența grupelor cu program prelungit. Mai exact, soluția oferită de primărie este ca părinții, care vor dori să își înscrie copiii la ore suplimentare, să achite sume unice. Suma achitată va varia în funcție de numărul de ore cu care va fi prelungit programul, astfel, 3 ore de program prelungit vor costa 360 de lei lunar, iar 6 ore – 690 de lei.

Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), Andrei Pavaloi, a menționat că în urma modificărilor: „Majoritatea părinților vor avea cel mai probabil și de câștigat”. Contactat de #diez, Pavaloi nu ne-a putut spune dacă suma totală pe care o vor achita părinții se diferențiază de suma alocată grupelor cu program redus de către Primăria Chișinău în anii precedenți: „Per ansamblu nu am făcut un calcul exact. Depinde de numărul de elevi înscriși în grupe”.

Enigma plăților non-formale

La baza soluției oferite de primărie ar sta legalizarea anumitor plăți non-formale despre care primăria a oferit mai multe detalii, dar pe care nu le-a putut demonstra.

Potrivit reprezentanților municipalității, banii non-formali erau achitați de părinții care doreau să „prelungească grupa, decât cele 3 ore”. Aceste informații au fost oferite municipalității de către părinți. Totuși, potrivit lui Andrei Pavaloi, când reprezentanții primăriei ajungea la fața locului „toată lumea refuza” să vorbească.

„Ca să acționezi cumva, nu ai probe. De cele mai multe ori noi nu avem dovada faptului că aceste plăți erau colectate într-o instituție X sau Y într-o anumită sumă. Din ce ne-au transmis colegii de prin instituții și părinții, sumele erau diferite”, a menționat Pavaloi.

Andrei Pavaloi a menționat că „majoritatea părinților vor avea cel mai probabil și de câștigat” după ce plățile non-formale vor fi legalizate și „pe alocuri vor fi mult mai mici” decât au fost anterior.

În ce măsură legalizarea plăților non-formale va acoperi banii alocați anterior grupelor de către primărie nu este clar. Andrei Pavaloi a menționat pentru #diez că municipalitatea „nu a făcut un calcul exact” cu privire la aceasta, adăugând că acest lucru „depinde de numărul de elevi înscriși în grupe”.

Totodată, Primăria Chișinău a menționat că va finanța grupele și masa pentru circa 6 000 de copii din familii social vulnerabile. 

Cum a început tot

Amintim că în data de 3 ianuarie, Primăria Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit. Acest lucru a fost motivat prin insuficiența resurselor financiare, primarul Ion Ceban acuzând în acest sens partidul de guvernare.

Într-un comunicat, Ministerul Finanțelor a declarat că conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3 859,1 milioane de lei, iar volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 este de 3 777,1 milioane de lei, înregistrându-se, astfel, o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut.

Decizia primăriei a fost criticată amplu pe rețelele de socializare. Împotriva deciziei primăriei au protestat mai mulți părinți și politicieni în data de 4 ianuarie. Un alt protest a avut loc în fața primăriei pe 13 ianuarie curent.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente