Acuzațiile Tiraspolului la adresa Chișinăului privind pregătirea militarilor ucraineni pentru „atacuri teroriste” în Stânga Nistrului, dezmințite

Transnistria
Foto:depositphotos.com

Așa-numitul Minister al Securității din regiunea transnistreană a anunțat în aceste zile că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova ar pregăti „grupuri speciale de militari veniți din Ucraina”, care ar urma să comită „atacuri teroriste” în regiunea transnistreană. Biroul Politici de Reintegrare a dezmințit această informație.

Pe 12 ianuarie, așa-numitul Minister al Securității din regiunea transnistreană a emis un comunicat în care anunță că în Republica Moldova ar fi pregătite „grupuri speciale de luptă, în număr de 60 de persoane” venite din Ucraina, antrenate „sub îndrumarea specialiștilor străini”, care ar urma să comită „acte teroriste” pe teritoriul regiunii transnistrene.

„Actele teroriste au scopul distrugerii obiectelor critice de susținere a vieții, sabotajului instalațiilor militare, capturării sau distrugerii celor mai înalți oficiali ai republicii și șefilor organelor de securitate”, menționează așa-zisul Minister al Securității din regiune.

Biroul Politici de Reintegrare a dezmințit această informație: „Sunt informații cu tentă provocatoare, ce urmăresc scopuri propagandistice”. Reprezentanții biroului au recomandat informarea doar din surse oficiale, difuzate de către autoritățile constituționale.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că așa-numitele structuri de forță din regiunea transnistreană comunică asta pentru a pregăti o operațiune sub steag fals. Operațiune sub steag fals înseamnă că Rusia ar vrea să facă să pară că Moldova atacă regiunea transnistreană, iar zona separatistă doar răspunde la un atac.

ISW susține că așa-numitul Minister al Securității din regiunea transnistreană ar primi, de fapt, comenzi de la Serviciul de Securitate al Rusiei – FSB.

„MGB și oficialii transnistreni au făcut anterior afirmații similare, mai puțin escaladate, probabil tot ca parte a eforturilor Kremlinului de a stabili condiții informaționale menite să destabilizeze Moldova și să justifice orice viitoare campanii rusești în regiune prin prezentarea Rusiei ca un protector al vorbitorilor de limbă rusă presupus amenințați din Moldova”, se arată în analiza publicată de ISW.

Menționăm că, pe 16 ianuarie, reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol în reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, vor avea prima întâlnire din acest an în formatul „1+1” la oficiul OSCE de la Tiraspol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente