Alimentație gratuită și alocații speciale. Ce reforme ne promite Ministerul Educației în anul 2024

clasa-de-scoala
Foto:Sandu Tarlev

La începutul anului 2024 au intrat în vigoare mai multe legi care vizează direct sau indirect sistemul educațional din Republica Moldova. Alte legi, votate în 2023, urmează a fi implementate pe parcursul acestui an. Lista unora dintre ele o puteți vedea în acest articol. Totuși, ce urmează să se mai întâmple în anul 2024 cu excepția modificărilor deja votate? Despre aceasta a povestit ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, în cadrul unui raport de activitate. Pentru a afla mai multe detalii, echipa #diez a discutat cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și a creat lista inițiativelor ce ar urma să fie adoptate în anul 2024.

În primul rând, din cele menționate de Dan Perciun, ministerul pare să fie focusat pe concentrarea elevilor din școlile mici în instituții de învățământ mai mari, care ar oferi condiții de studiu mai bune și mai calificate. Calitatea acestor condiții este demonstrată bunăoară de rezultatele elevilor moldoveni la testarea PISA. În cadrul ei, elevii din instituțiile mari de învățământ au obținut un punctaj semnificativ mai mare față de elevii din instituțiile de învățământ mai mici.

Sursă: ance.gov.md

🟣 Pentru a rezolva această problemă, MEC, prin programul „Rețeaua școlilor model”, își propune, în următorii ani, să investească în 35 de instituții de învățământ mari de nivel raional, câte una în fiecare raion. Ministrul Dan Perciun a menționat că, la momentul de față, ar exista doar 40 de astfel de instituții în toată țara.

Primele 10 instituții vor fi renovate în anii 2024 și 2025. Pentru renovarea celorlalte 25 de instituții, ministerul trebuie să identifice încă 50 de milioane de euro. Partea bună este că școlile, din cele menționate de autorități, vor fi echipate și dotate la nivelul standardelor europene.

Tot în cadrul acestei inițiative vor fi procurate și 70 de autobuze, 50 dintre care vor fi disponibile deja la toamnă.

🟣 O altă noutate, mai puțin obișnuită, este că în luna februarie 2024 va fi creată o alocație specială pentru părinții care vor dori să își mute copiii într-o instituție ce oferă o „educație mai calitativă”.

Dan Perciun a menționat că alocația va constitui până la 50 de euro și va fi disponibilă pentru persanele care și-au mutat copiii din școli ce au mai puțin de 50 de elevi.

Făcând trimitere la datele statistice, ministrul a menționat că în Republica Moldova există aproximativ 100 de școli cu mai puțin de 50 de copii și aproximativ 300 de școli (un sfert dintre toate școlile din țară) cu mai puțin de 100 de copii.

De compensații ar putea beneficia și cadrele didactice care s-au decis să migreze într-o instituție de învățământ mai mare. Banii le vor compensa veniturile ratate în consecința tranziției.

🟣 O altă informație interesantă este că elevii care vor veni la școală din alte localități ar putea beneficia în curând de alimentație gratuită în cantinele școlare.

🟣 Totodată, ministerul anunță despre renovarea a 125 de instituții de învățământ pentru asigurarea accesului elevilor la blocurile sanitare, dar și investirea a 2 milioane de euro în două cămine studențești pentru pedagogi. Vorbim despre Căminul nr. 6 de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Căminul nr. 2 de la Universitatea de Stat din Moldova.

🟣 Tot în anul 2024, după cum am mai menționat și luna trecută, va fi aprobat cel de-al doilea pachet de măsuri de debirocratizare în sistemul educațional din Republica Moldova și vor fi create planurile didactice de scurtă durată. Menționăm că acest lucru nu va anula dreptul profesorului de a-și crea propriul plan al lecției.

Dar ce așteptați voi de la Ministerul Educației și Cercetării în acest an? Scrieți-ne în comentarii!

Echipa #diez a selectat șapte modificări legislative sau hotărâri guvernamentale din anul 2023, care au intrat sau vor intra în vigoare pe parcursul anului 2024. Printre ele puteți găsi unirea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) sau majorările salariale ale profesorilor. Mai multe detalii puteți vedea aici.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente